kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Vin Diesel’in filmdeki görevi, genç kızı Kazakistan’dan New York’a götürmek.

Gelecek umudunu karnında taşıyan kadın

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
02.10.2008
Mathieu Kassowitz dönüyor. La Haine/Protesto filmiyle görkemli bir çıkış yapan yönetmen-yazar-oyuncu, araya giren ve hiçbiri çok başarılı olamayan filmlerden uzun süre sonra, yeniden kameranın ardına geçiyor. Üstelik pek alışık olmadığı bir bilimkurgusal filmle...
Film, günümüzden yıllar sonra geçiyor.
Sistemler çökmüş, ekoloji tüm dengesini yitirmiş, kapitalizm kimbilir kaçıncı bunalımına girmiştir. Bu arada, eski Sovyet bloku ülkeleri de insanların aç ve vahşi, hayatın ise sudan ucuz olduğu birer cehenneme dönüşmüştür. Bu hengame içinde, uluslararası bir paralı asker, Sırbistan'da bir mafya liderinden ısmarlama bir iş alır: Kazakistan'daki çok eski bir manastırda yaşayan gencecik bir kızı ne yapıp edip kaçırmak ve ABD'ye, New York kentine ulaştırmak görevi... Kahramanımız Toorop bu belalı işe sıvanır ve ülkeleri, sınırları, kıtaları ve okyanusları aşarak bu gizemli genç kadını Amerika'ya getirmeyi dener.
Film, Fransız bilim-kurgu romanları yazarı Maurice Georges Dantec'in Babylon Babies romanından alınmış. Romanın ilginç temaları var. Özellikle o gizemli genç kadının, adı şafak anlamına gelen Aurora'nın kimliğinde beliren: Çünkü o, her şeyin çöktüğü bu çağda, bir bilgisayar denetimi altında yaratılmış bir üstün-insandır ve kafasındaki engin bilgilerle, dünya için bir kurtuluş umududur. Onun bu kez bakire Meryem örneği, babasız bir çocuk doğurma girişimleri ve yaratılacak bu yeni çocukla (ikiz olduklarına göre çocuklarla) yine dünyayı kurtarma umudu da vardır. Her ne kadar kendini yeni bir dinin başrahibesi ilan etmiş annesi, onları da bu yolda kullanmak istese de...
Hikâye ilginç, ama film aceleye gelmiş gibi duruyor. Temalar yeterince belirmiyor, entrika tam olarak ortaya çıkmıyor. Örneğin Aurora'nın yolculuğuna engel olmaya çalışan güçlerin kimler olduğunu, hangi emele hizmet ettiklerini anlayan varsa, beri gelsin!..
Aksiyon sahneleri öylesine çabucak geçip gidiyor ki, onun tadına bile pek varamıyorsunuz. Kimi genç yönetmenlerin pek sevdiği bu aşırı hızlı anlatımı Kassowitz de benimsemiş gözüküyor.
Yine de görsel olarak çok şık, kimi kalabalık sahnelerde çok etkileyici ve genel bir apokalips (kıyamet) atmosferi taşıyan bir film. Ama sanki çok daha iyi olabilirmiş duygusunu da önleyemiyor. Zaten sonunda Kassowitz'in filme sahip çıkmadığı ve şirketle (Fox) aralarında büyük bir sürtüşme yaşandığı haberleri, filmin bu haliyle yönetmenden çok yapımcılara ait olduğu şüphesini yaratmıyor değil. Belki ileride bir 'yönetmenin kurgusu' umut edilebilir.

BABİL M.S. * *

(Babylon A.D.)
Yönetmen:
Mathieu Kassowitz
Senaryo: M. Kassowitz, Eric Besnard Görüntü: Thierry Arbogast
Müzik: Atli Örvarsson
Oyuncular: Vin Diesel, Melanie Thierry, Michelle Yeoh, Gerard Depardieu, Charlotte Rampling, Lambert Wilson, Mark Strong/ ABD-Fransız ortak-yapımı.