kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Tiyatronun efendisi seyirci oldu

BÜLENT İPEK
18.09.2008
Tiyatro yeni sezonu yeniliklerle karşılıyor. Duru Tiyatrosu'ndaki doğaçlama oyunun konusunu seyirci söyleyecek, tiyatrocular oynayacak..
Önümüzdeki ay başlayacak yeni tiyatro sezonu öncesi hazırlıklar tüm hızıyla sürerken yenilikler de peş peşe gelmeye başladı. Bu yeniliklerden birisi de Emre ve Emine Kınay'ın Kadıköy Anadolu Lisesi'nin bahçesinde kurdukları Duru Tiyatro'da sergilenecek. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü öğretim üyelerinden Kadir Çevik senaryosuz ve ön hazırlıksız bir tiyatro gösterisi yapacak. Yurtdışında son yılların en ilgi çeken sahne yeniliklerinden biri olan bu yöntemle tiyatro salonlarının eski parlak günlerine dönmesi amaçlanıyor. Tiyatrodaki bu yeniliğe göre sahneye farklı gruplar halinde çıkan oyuncuların elinden herhangi bir metin ya da senaryo olmayacak.

Patent alacak!
Seyirciye sorular sorularak canlandırılması istenen oyun belirlenecek. Kısa bir düşünme süresinin ardından oyuna başlayan oyuncuların performansını seyircinin alkışları belirleyecek. 'Tiyatro Sporu'nun Türkiye'ye gelmesini sağlayan Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Öğretim Üyesi Kadir Çevik, şunları söylüyor: "Tiyatro sporu gösterisinin en temel özelliği seyircinin aktif katılımının sağlanmasıdır. Bu gösterilerde seyirci doğaçlamaları yönlendirir. Her tur seyirciden alınan fikir, oyuncunun doğaçlamayı başlatması için, oyuncuya yol gösterecek herhangi bir fikir-mekan, nesne, durum, yönelim doğrultusunda şekillenir" diyor. Çevik, Duru Tiyatro olarak patent almak için Uluslararası Tiyatro Sporu Enstitüsü'ne başvurduklarını da söylüyor.

Büyük yarış
Tiyatro Sporunun oyuncuların takımlara ayrılıp birbirleri ile yarışması olduğunu söyleyen Kadir Çevik şöyle konuşuyor: "Oyun sonunda kimin kazandığına seyirciler karar verir. Birbirinden farklı turlar doğaçlama olarak oynanır. Her turun kendine özgü önceden belirlenmiş kuralları vardır. Özetle seyircinin de oyunun içinde olduğu bir tiyatro biçimidir."
Haberin fotoğrafları