kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Türk Mutfağının Kare As'ı

27.08.2008
"Ne suşi ne de tortellini... Hünkar beğendi ve zeytinyağlı yaprak sarmadan vazgeçmem," diyenler için, geleneksel Türk mutfağını yaşatan pek çok mekân var. Bunların en iyilerini Razaman öncesinde gurmelere, şeflere ve lezzet tutkunlarına sorduk..
Konyalı Lokantası
(Aldığı oy: 8) * * * * * * * *

Osmanlı-Türk mutfağını 111 yıldır yaşatan Konyalı Lokantası'nın üç şubesi var: 1897 Konyalı Akaretler, Topkapı Palace Konyalı ve Kanyon Konyalı. Mekân, Osmanlı- Türk yemek ve mutfak sanatının sahip olduğu 600'den fazla reçeteyi, günümüz damak tadına uygun olarak sunuyor. İftar mönüsünde de geleneksel mutfağımızın hakim olduğu görülüyor. Ovmaç, kızılcık tarhana, çeşminigar çorbası, sütlü ve tereyağlı su böreği, piruhi, etli yaprak sarması, saray pilavı, islim kebabı gibi özel tatlar, Ramazan ayı boyunca her hafta değişen mönülerle sunulacak. Güllaç, portakallı baklava, ayva tatlısı, ekmek kadayıfı, tavuk göğsü ve kazandibi gibi tatlı seçeneklerinin bulunduğu mönüde, çay, Türk kahvesi, şerbet ikramı ve bir adet meşrubat fiyatı kişi başı 95 YTL. Esra Düzdağ burada geleneksel reçetelerin orijinaline sadık kalarak uygulandığını söylerken, Sevim Gökyıldız mönüdeki otantik Osmanlı yemeklerinin ve özellikle şerbetlerin çok lezzetli olduğunu söylüyor. Aydan Üstkanat, Deniz Gürsoy, İnci Öngöz, Ayşe Tüter, Çimen Uzsoy, Elif Edes Konyalı'yı başarılı bulan diğer jüri üyelerimiz. Kanyon Tel: (0212) 353 04 50

Asitane Restaurant
(Aldığı oy: 6) * * * * * *

Asitane Restaurant, Edirnekapı'daki Kariye Oteli'nin içinde, 1990'dan beri hizmet veriyor. Mönüsü, devlet arşivleri, Beyazıt ve Millet kütüphanelerindeki belgeler, eski Osmanlı sözlükleri araştırılarak oluşturulmuş. Günümüzde unutulmuş 200'e yakın yemek ve tatlı yeniden gün ışığına çıkarılarak reçete haline getirilmiş. Vişneli yaprak sarması, sebzeli katmer, pekmezli ayva dolması, hünnap çevirmesi, kaz kebabı, keşkül, kirde, helatiye, şerbet, zerde gibi yemekler ve tatlılar sunulan restoran, iftar yemekleri için de tercih ediliyor. Seçenekli iftar mönülerinin fiyatları 50-70 YTL arasında. Vedat Başaran, "Basitten karmaşığa dolaşan bir yapı içinde, geçmişten günümüze pek çok lezzeti taşıyor," derken, Esra Düzdağ burasının Osmanlı saray mutfağına ait lezzetleri, tarihi dokuyu hissederek tadabileceğiniz bir mekân olduğunu söylüyor. Aydan Üskanat ise "O dönemlerin malzemelerini çok doğru kullanıyorlar," diyor. Deniz Gürsoy, Çimen Uzsoy ve Sevim Gökyıldız da oylarını Asitane'ye veriyorlar. Tel: (0212) 635 79 97

Feriye Lokantası
(Aldığı oy: 5) * * * * *

Ortaköy'de restoran, kafe, bar ve sinema kompleksinden oluşan Feriye'nin geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Mekân, 19. yüzyılın ikinci yarısında Dolmabahçe ve Çırağan Sarayları'nı koruyan bir karakol olarak hizmet vermiş. Şimdi Kabataş Eğitim Vakfı'nın mülkü olan Feriye, Boğaz manzarasıyla da ilgi çekiyor. Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfağının güncelleştirilmiş sentezinin sunulduğu Feriye Lokantası'nda, mönüler mevsimlere göre oluşturulurken, klasik damak tatları korunuyor. 14. yüzyıl klasiği, asma yaprağında pastırma, sevilen lezzetlerinden. Bunun yanı sıra mitolojik yemek pişirme tekniklerden biri olan yağda mantı da çam fıstıklı balık içi ile doldurularak, biber taratorunda sunuluyor. Ayrıca safranlı kalkan balığını ızgarada pişirerek, kireç kaymağında kabak lokmasını ise ahududu ezmesiyle veriyorlar. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs, Ayşe Tüter, Aydan Üstkanat, Elif Edes ve Sevim Gökyıldız, Feriye Lokantası'ndaki lezzetleri çok başarılı bulduklarını söylüyorlar. Tel: (0212) 227 22 16

Borsa Lokantası
(Aldığı oy: 4) * * * *
1996'dan beri İstanbul Harbiye Lütfi Kırdar Kongre Salonu'nun altında hizmet veren Borsa Lokantası'nın İstinye ve Kandilli'de de şubeleri var. Türk mutfağı alanında isim yapmış restoranlardan Borsa'nın mönüsünde Konya usulü kuzu tandır, süt danası veya piliç ile külbastı, küşneme, döner kebap, dana köfte, piliç şiş, hünkar beğendi gibi ana yemeklerin yanı sıra tatlı mönüsünde künefe, irmik tatlısı, peynir tatlısı, kaymaklı ekmek kadayıfı gibi çeşitler yer alıyor. Borsa lokantalarında iftar mönüsünün kişi başı ücreti ise 85 YTL. Jüri üyelerimizden Çimen Uzsoy, "Burada yemekten servise her şey dört dörtlük," diyor ve ekliyor: "Özellikle Kandilli'deki yerini çok beğeniyorum." Elif Edes, Ahmet Örs ve Ayşe Tüter, Borsa Lokantaları'nın geleneksel Türk lezzetlerini başarıyla yaşattıklarını söylüyorlar. Tel: (0212) 232 42 01

Hacı Abdullah
(Aldığı oy: 4) * * * *

Beyoğlu'nda yer alan Hacı Abdullah Lokantası, ilk olarak 1888'de Karaköy rıhtımında 'Abdullah Efendi' adıyla açılmış. Lokantanın işletme ruhsatını da bizzat Sultan II. Abdülhamit vermiş. 1915'te Beyoğlu'na taşınan mekân, 1958 yılından beri şu an bulunduğu yerinde, Ağa Camii yanındaki Sakızağacı Caddesi'nde hizmet veriyor. Her gün, Osmanlı ve Türk mutfağından 150'ye yakın yemek çeşidi sunulan Hacı Abdullah'a oy veren isimler, Vedat Başaran, Esra Düzdağ, Ayşe Tüter ve Aydan Üstkanat. Tel: (0212) 293 85 61

Hünkâr Lokantası
(Aldığı oy: 3) * * *

Yarım asrı aşkın süredir hizmet veren Hünkâr Lokantası'nın, Nişantaşı ve Etiler'de şubeleri var. Kurucusu Talip Ügümü, eski Türk yemeklerinde uzmanlaşmış bir mutfak ustası. Şimdi işi, oğlu Feridun Ügümü devralmış. Hünkâr'da ciğer sarma, tandır, taze ve kuru fasulye, imam bayıldı, kuzu kapama, karnıyarık gibi Türk mutfağı lezzetlerini bulabilirsiniz. Vedat Başaran, Hünkâr Lokantası için "İşini bir tevazu içinde yürüten, fazla kompleks lezzetlerin olmadığı bir lokanta," diyor. Esra Düzdağ ve Ahmet Örs de bu mekı beğenen isimler. Tel: (0212) 296 38 11

Tuğra Restaurant
(Aldığı oy: 3) * * *

Çırağan Palace Kempinski'nin Boğaz manzaralı mekânı Tuğra Restaurant'ın mönüsünde gerdan çorbası, mekik börek, yumurtalı et kavurma, kuzu incik, levrek buğulama gibi lezzetler yer alıyor. Aşureden zerdeye, güllaçtan baklavaya kadar geleneksel tatlıların da bulunduğu iftar mönüsünün fiyatı ise 165 YTL. Sevim Gökyıldız burada masa örtüsünden mönü baskısına kadar her şeyin Osmanlı'dan alındığını belirtiyor. Vedat Başaran ve İnci Öngöz de Tuğra Restaurant'ı başarılı buluyorlar. Tel: (0212) 259 03 94

Kanaat Lokantası
(Aldığı oy: 2) * *

Üsküdar Kanaat Lokantası, 1933'ten beri hizmet veriyor. Tencere yemeği olarak akla gelebilecek her türlü Türk mutfağı klasiğini burada bulmak mümkün. Her gün ortalama 200 çeşit yemek pişirilen lokantada, işkembe çorbası, kağıt kebabı, kuzu Elbasan tava, pilav üstü nohut, iç pilav, patlıcan kebabı, etli yaprak sarma gibi yemekler var. Tatlı mönüsü de oldukça zengin. Ekmek kadayıfı, kazandibi, aşure mutlaka tadılması gereken tatlıların başında geliyor. Jüri üyelerimizden İnci Özgöz, Türk yemekleri konusunda Kanaat Lokantası'nı favori gösterirken, Çimen Uzsoy "Lahana sarması ve koyun sütüyle yapılan dondurmasının üzerine yok," diyor. Tel: (0216) 341 54 44

Darüzziyafe
(Aldığı oy: 1) *

Süleymaniye Külliyesi içinde bulunan Darüzziyafe, tarihi atmosfer içinde hizmet veriyor. Osmanlı saray mutfağının geleneksel yemek reçetelerini, özüne sadık kalarak sunan mekânın spesiyalleri arasında Süleymaniye çorbası, yufkalı Darüzziyafe köftesi ve fukara keşkülü gibi lezzetler dikkat çekiyor. Araştırmalar sonucu oluşturulan mönüde 400 çeşit yemek yer alıyor ve her gün, bunlardan 50'ye yakını servis ediliyor. Tasavvuf müziği eşliğinde iftar mönüsü ise kişi başı 48 YTL. Deniz Gürsoy, Darüzziyafe'de hep aynı lezzeti yakalamanın mümkün olduğunu söylüyor: Tel: (0212) 511 84 14

Beyti Lokantası
(Aldığı oy: 1) *

Beyti Lokantası, geleneksel lezzetleri tadabileceğiniz mekânlar arasında. Beyti'nin mönüsünde tüm ızgara et çeşitleri, şiş kebap, kuzu pirzola, döner, şinitzel gibi klasik tatlar var. Restoranın en sevilen yemeği ise özel mantarlı pilavı. Beyti'nin Türk damak tadına uygun lezzetlerden oluşan iftar mönüsünün kişi başı fiyatı ise 90 YTL. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs İstanbul'un klasik lezzet duraklarından biri olan Beyti'nin et yemekleri kadar zeytinyağlılarının da lezzetli olduğu görüşünde. Tel: (0212) 663 29 90

Konyalı * * * * * * * *
Asitane * * * * * *
Feriye * * * * *
Borsa * * * *

Vedat Başaran (Şef)
Hünkâr Lokantası
Asitane Restaurant
Tuğra Restaurant
Hacı Abdullah Lokantası

Esra Düzdağ
( Sofra dergisi Genel Yayın Yönetmeni)
Hünkâr Lokantası
Asitane Restaurant
Hacı Abdullah Lokantası
Konyalı Lokantası

Elif Edes
(İşletmeci)
Konyalı Lokantası
Borsa Lokantası
Feriye Lokantası

Sevim Gökyıldız
(Mutfak Dostları Derneği İkinci Başkanı)
Tuğra Restaurant
Asitane Restaurant
Feriye Lokantası
Konyalı Lokantası

Deniz Gürsoy
(Gurme)
Konyalı Lokantası
Darüzziyafe
Asitane Restaurant
Yurdaer Oteli-Bolu

Ahmet Örs
(SABAH gazetesi yazarı)
Borsa Lokantaları
Hünkâr Lokantası
Beyti Lokantası
Feriye Lokantası

İnci Özgöz
( Leziz dergisi Genel Yayın Yönetmeni )
Tuğra Restoran (Çırağan Kempinski)
Konyalı Lokantası
Kanaat Lokantası

Ayşe Tüter
(Yemek yazarı)
Konyalı Lokantası
Feriye Lokantası
Borsa Lokantası
Hacı Abdullah Lokantası

Çimen Uzsoy
( Time-Out dergisi yeme içme editörü)
Konyalı Lokantası
Borsa Lokantası
Kanaat Lokantası
Asitane Restaurant

Aydan Üskanat
(Yemek stilisti)
Asitane Restaurant
Konyalı Lokantası
Feriye Lokantası
Hacı Abdullah Lokantası
Haberin fotoğrafları