kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Serkan Özkaya (35), eserini daha önce 'tatlı' olarak yapmıştı.

Pilav üstü güncel sanat: 1.50 YTL

EVRİM ALTUĞ
14.08.2008
Serkan Özkaya'nın daha önce Şanghay, New York ve İstanbul'da meraklılara 'yedirdiği' aykırı güncel sanat heykeli Bana Onun Kellesini Getirin!, bu akşamdan itibaren İzmir sokaklarında. Eser, Murat Pilav adlı seyyar nohut-pilav tezgâhında 1.50 YTL karşılığında 'halka açılıyor'..
GÜNCEL sanatçı Serkan Özkaya'nın (35) son olarak İstanbul Sıraselviler Changa lokantasında servise ve sanat dünyasına sunulan Bana Onun Kellesini Getirin! başlıklı sıra dışı heykeli, bu akşamdan itibaren İzmir'de sergilenecek. 15 Eylül'e kadar İzmir'e konuk olacak proje, daha önce Şanghay ve New York'ta karşımıza çıkmıştı. Ancak bu yapıtı görmek isteyenlerin gideceği adres, bir müze ya da sanat galerisi değil, gezici bir nohut-pilav arabası olacak! Çünkü Özkaya'nın tasarladığı ve sadece yemek mekânlarında sergilemeyi seçtiği heykel, aynı zamanda afiyetle yenilebiliyor. Heykeli görmek isteyen sanatsever, heykelin sergilendiği mekâna gidiyor, Bana Onun Kellesini Getirin!'i ısmarlıyor ve servis edildiğinde, önce görüntüsüne sonra da tadına bakabiliyor. Bu sayede sanatçı, heykelinin onu arzulayan kişilere arz edileceğini, yani kişiye özel bir yapıt olduğunu vurguluyor.

MUHALLEBİ VE KEK DE OLMUŞTU
Daha önce Şanghay lokantası M on the Bund'da üzeri böğürtlen soslu çikolata kaplı muhallebi ve New York Freemans'da rom soslu zencefilli kek olarak hayata geçen heykel, İstanbul Sıraselviler Changa'da Şef Civan Er tarafından yemeğe dönüştürümüştü. İşte bu yapıt, bu kez Murat Pilav adlı seyyar nohut-pilav arabasında olacak. Eser, bu akşam nohutlu pilav olarak, saat 18.00-21.00 arasında İzmir Çankaya 1369 Sokak ve 1371 Sokak'ta sanatseverlere sunulacak. Çalışma, kâğıt tabakta, plastik çatal ile birlikte 1.50 YTL karşılığında sanatseverlere ulaşacak. 'Tüketilirken üretilen' bu muzip güncel sanat heykelinin İzmir'deki ilk sunumu, Mehmet Dere'nin Gürçeşme'deki bağımsız sanat mekânı 49A tarafından düzenleniyor. 49A'da gerçekleşecek açılış organizasyonu sonrası, proje farklı güzergâh ve adresler dahilinde takip edilebilecek. Bu nedenle sanatseverlerin, nohut-pilav katkılı bu seyir rotasını 15 Eylül'e kadar hususiyetle takip etmeleri gerekli. Özkaya, proje hakkında görüşlerini aktarırken, İzmir'e transfer ettiği eserde sanatçı ve küratör Borga Kantürk'ün de payı olduğunu vurguluyor. Sanatçı, Kantürk'ün projeyi 'halka açan' gezici fikri hakkında konuşurken, "'İşte yaratıcı küratörlük budur!' dedim doğrusu," diyor ve ekliyor: "Çünkü ne de olsa bu, kendi kendime pek de akıl edemeyecegim bir durumdu. Bunun üzerine, kalıpları Changa'dan alıp, pilavcı Murat'a verip, bir iki denemeden sonra pekala mümkün olduğunu keşfettik. Sonrası ise Borga ve Mehmet'in (Dere) çabalarıyla gercekleşti." Bu projenin Serkan Özkaya'yı özellikle heyecanlandıran kısmı ise serginin 'harekete' geçmesi olmuş. Heykeli görüp, tatmak isteyenlerin İzmir'in sokaklarında seyyar pilavcı Murat Pilav'ı arayacak olması, Özkaya'ya göre işin içine biraz dedektiflik de katmış. Böylece, sanatçının deyimiyle proje, yönetimi ele geçirerek insan ilişkilerinin içerisinde küçük de olsa bir rol oynamaya başlamış. Konuyla ilgili bir yorumda bulunan küratör ve sanatçı Borga Kantürk'e göre ise, burada güzel olan yemek yeme deneyimi ve o süre zarfında yaşanan hazzın, sanat eseri ile buluşulduğunda yaşanılan hazla çakıştırılması. Kantürk ayrıca Özkaya'nın eserinin daha önce elit ve refah düzeyi yüksek sanatseverlerin deneyimleyebileceği bir şekilde kurgulandığı yönünde aldığı eleştirilerin de, İzmir'deki bu çalışmayı tetiklediğine dikkati çekiyor. İnternet sitesi: http://www.49-a.blogspot.com Murat Pilav Tel: (0532) 695 90 84
Haberin fotoğrafları