kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Erol, "Küresel ısınma ve doğal kaynakların kirletilmesi nedeniyle yaşama dair riskler yaşanıyor. Bunun içinde işyerinde çalışanlara fırsat eşitliği tanınması, iş gövenliğine önem verilmesi, yolsuzluklarla mücadele edilmesi gerekiyor" dedi.

'Şirketler hayırseverlik maskesi takamayacak'

HAZAL ATEŞ ANKARA
SPK Başkanı Erol, orman katliamı, Tuzla'daki işçi ölümleri, atık bırakılması gibi olaylara neden olan firmalara denetim uygulaması başlatılması için start verdi..
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Tuzla'daki işçi ölümleri, denizlere atık bırakılması gibi olaylara neden olan firmalara AB standardında denetim uygulaması başlatılması için start verdi. Çocuk işçi çalıştıran, işçisine sahip çıkmayan, çevreyi kirleten şirketler gözetim altına alınacak, bağımsız denetim raporu zorunluluğu getirilecek. Bugün Türkiye'deki şirketlerin yüzde 97'sinin çevre ve topluma verdiği zararları gizli tuttuğuna dikkat çeken SPK Başkanı Turan Erol, "Şirketler hayırseverlik faaliyetleriyle sınırlı bir açıklama yapıyor. Bu devir sona erecek" dedi. AB yolunda ilerleyen Türkiye, uluslararası iş yapma stratejisinin önemli bir parçası olan "kurumsal sosyal sorumluluk" için start verdi. Türkiye'de de Avrupa ülkelerinde olduğu gibi "sorumlu yatırım fonları" kurulacak. Türkiye'deki şirketlerin büyük ağabeyi SPK, bunun ilk adımı olarak "Kurumsal Sosyal Sorumluluk Rehber İlkeleri Klavuzu" çalışması başlattı. Sivil toplum örgütleri, iş dünyası ile el ele vererek, Türk firmaların insana ve çevreye duyarlılığını arttırmak için harekete geçen SPK Başkanı Erol, SABAH'a konuştu. İşte, Erol'un mesajları:

* ÇEVREYİ KİRLETEN SÖYLEMİ- YOR: IMKB-30 şirketleri üzerinde Kurumsal Yönetim Uyum Raporu verilerine göre, bugün Türkiye'de şirketlerin yüzde 93'ü toplum ve çevre üzerinde doğrudan etkilerini yüzde 97'si çevre ve sosyal anlamda ortaya çıkan olumsuzlukları bildirmiyor. Çalışanlar ve çevreye dönük bilgiler teorik yaklaşımdan öteye geçmiyor.

* OKUL, SAĞLIK OCAĞI YAPIYORUM DEVRİ BİTİYOR: Şirketler çoğunlukla hayırseverlik faaliyetleri ile sınırlı açıklamalar yapıyor. Bu açıklamalar yetersiz. Avrupa ülkelerinde kurumsal sosyal sorumluluk iş yapma stratejisinin önemli bir parçası haline geldi. Sosyal açıdan sorumlu şirketlere yatırım yapılması prensibi benimsendi.

* SORUMLU YATIRIM FONLARI KURULACAK: Avrupa ülkelerinde sosyal açıdan sorumlu şirketlere yatırım yapılması prensibi benimsenecek. Son yıllarda sosyal açıdan sorumlu yatırım fonları kuruldu. Bu fonların büyüklüğü de önemli tutarlara ulaştı. Bu ülkelerde yasal düzenlemeler yapıldı. Bu şirketlerdeki uygulamalar sistematik olarak raporlanacak. Bu raporlar bağımsız denetime tabi tutulmuş, kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları derecelendirilmiş ve kurumsal sosyal sorumluluk endeksleri oluşturulmuş.

* REHBERİN AMACI: Sosyal sorumluluk bilincinin yaygınlaşması için, şirketlere niye, nasıl ve ne detayda açıklayacakları konusunda yardımcı olacağız. "Kurumsal Sosyal Sorumluluk Rehber İlkeler Kılavuzu" hazırlığımız sürüyor. Bu kapsamda sivil toplum örgütleri, iş dünyası ile ortak konferanslar, forumlar ve seminerler düzenleyeceğiz. Bu konuda belirli bir bilince ulaşıldıktan sonra, sosyal acıdan sorumlu yatırım fonlarının, kurumsal sosyal sorumluluğun bağımsız denetiminin, derecelendirmesinin ve endeksinin oluşturulabilmesi için hukuki düzenlemeler yapılacak.