kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mehdi Eker

Fındığa kademeli fiyat verdi, 'bekle-kazan' dedi

ANKARA
Fındık fiyatı eylül ayı için 4 YTL, ekim-kasımda 4.50 YTL ve aralık için 5 YTL olarak belirlendi. Tepki çeken fiyat için Tarım Bakanı Eker, üreticilerden, ürünlerini satmakta acele etmemesini istedi..
Karadeniz'deki üreticilerin merakla beklediği fındık fiyatı gecikmeli olarak ilan edildi. Geçen yıl 5.15 YTL olan fındığın müdahale fiyatı bu yıl eylül ayı için 4 YTL olarak belirlendi. Giresun kalite kabuklu tombul fındığın ekim ve kasımda 4.50 YTL, aralık ve sonrasında ise 5 YTL'den alınacağı açıklandı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, üreticileri açıklanan kademeli fiyatı göz önünde tutarak, ürünlerini satmakta acele etmemesi konusunda uyardı. Bakan Eker, TMO'nun 2008 yılı fındık alım fiyatlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, levant kalite kabuklu tombul fındık fiyatının kilo başına eylül ayında 3.90 YTL, ekim-kasım'da 4.40 YTL, aralık ve sonrasında ise 4.90 YTL olarak duyurdu.

BAKAN SORULARDAN KAÇINDI

Eker, basın toplantısının ardından gazetecilerden soru almamaya gayret gösterdi. Soru girişimlerini ise gergin bir ifadeyle "Açıklamamda var" diyerek geçiştirdi. Eker, açıklamasında, dünya fiyatları, üretici maliyetleri, arzın zamana yayılarak fiyat istikrarının sağlanması ve üreticilerin memnuniyeti dikkate alınarak kademeli fiyat belirlendiğini söyledi. Eker, fındık alım politikası ile ilgili şu bilgileri verdi:

* KAYITLI ÜRÜNLERİN TAMAMI ALINACAK: Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerin getirdiği ürünlerin tamamı TMO tarafından satın alınacak.

* 25 GÜNDE ÖDEME: Ürün bedelleri, teslim tarihinden itibaren, 25 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına tek seferde aktarılacak. Alımlar için 1.3 milyar YTL kaynak kullanılacak.

ÖDEME 2 EYLÜL'DE BAŞLIYOR

* İNTERNETTEN RANDEVU:
Üreticilere, 1 Eylül'den itibaren alım günü randevusu verilecek, alımlar 2 Eylül'de başlayacak. (http://randevu. tmo.gov.tr) internet adresinde de randevu alınabilecek.

* 230 BİN TONLUK DEPO: Karadeniz'deki 6 ilde toplam 150 bin ton kapasiteli, lisanslı depoculuk standartlarına uygun yaptırılan depolardan 135 bin tonluk kısmı hizmete girdi. Ayrıca piyasadan 94 bin ton kapasiteli depo kiralandı. Alımlarda sorun yaşanmaması için 230 bin ton depo kapasitesi oluşturuldu.
Haberin fotoğrafları