kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Ödem sorununa rezene ve maydanozlu reçete!

Son aylarda ayak ve ayak bileklerim çok fazla şişiyor. Bunun nedeni; vücudumdaki ödem olabilir mi? Özellikle sıcak hava, bu durumu tetikliyor. Bana ne yapmamı önerirsiniz? Füsun N./İstanbul

Aslında ödemin çok basit bir tanımı var. Ödem; vücut dokularında biriken fazla sıvıdır. Vücudun her noktasında oluşabilmesine rağmen; en çok el, kol, ayak, ayak bileği ve bacaklarda görülür. Ancak tanımının ötesinde çok daha ciddi sorunların habercisi olabilir. Ödemin oluşmasına katkıda bulunan pek çok faktör var. Aşırı tuzlu yemek, sıcak havalarda uzun süre ayakta kalmak veya oturmak, kilo fazlalığı sorunu yaşamak, yeterli su tüketmemek veya aşırı stres altında olmak; bacak veya ellerinizin şişmesine neden olabilir. Özellikle hamilelerde ve regl öncesindeki kadınlarda ödem şikayetleri sıklaşır. Bu durumda hayat tarzınızda şu küçük değişiklikleri yapabilirsiniz:

Her gün yürüyün
* Her gün yarım saatinizi hafif tempolu yürüyüş ile bacak ve kol hareketlerine ayırın.
* Ödemli bölgeleri kalp seviyesinin üzerine kaldırmanız faydalıdır. Günde 3-4 kere, yaklaşık 30 dakika bacaklarınızı ve kollarınızı kaldırabilirsiniz.
* Ödemli alanlara uygulanan hafif bir masaj da ödemin çözülmesine yardımcı olacaktır.
* Baskı uygulayan çoraplar ve eldivenler de şikayetlerinizi geçici olarak azaltacaktır.

Bol bol su içmelisiniz
* Aşırı sıcak ve aşırı soğuktan kendinizi koruyun. Sıcak günlerde güneşlenmeyin. Sıcak banyo, hamam ve sauna gibi uygulamalardan kaçının.
* Fazla kilolarınızdan kurtulun, aşırı tuz tüketiminden kaçının ve bol bol su için.
* Maydanoz, rezene ve karahindiba gibi bitkiler fazla sıvıdan kurtulmanızın kolaylaşmasını sağlar. Ancak eğer uzun süredir devam eden bir ödem şikayetiniz varsa; uzman bir hekime başvurarak ödem probleminizin altında yatan nedeni bulmanız gerekiyor. Çünkü ödem her zaman geçici sorunlardan kaynaklanmaz. Kökeninde daha ciddi sağlık problemleri de olabilir.