kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
ELVAN DEMİRKAN

Engin Ardıç'ın Obama ayıbı

Engin Ardıç, pazartesi günkü yazısında Obama'ya inananları 'ahmak' olarak değerlendirmiş. Engin Bey'in bahsettiği ahmaklarla (!) aynı kulvarda değilim ama Obama'yı Türkiye'de ilk yazanlardan biri olduğum ve kendisine hayran 'bir ahmak' olduğum için GÜNAYDIN'da politika biraz sırıtsa da, dayanamadım. Tamam anladık; entelektüel olunca ille de eleştirmek gerekiyor ama Obama'nın tüm dünyada bir 'star' olmasının ardındaki nedene, bu kadar da negatif ve önyargılı yaklaşılmamalı.

HİÇ ÇİRKİNLEŞMEDİ!

Dünyanın şu anda en ihtiyaç duyduğu lider, politikanın ve insan ilişkilerinin dalgalı sularında dümeni sağlam tutabilecek biridir. Kazanmak uğruna ruhunu satmayan, çıkarcı ve egoist yönü ile değil; insan yönü ile fark edilen bir lider... Savaşmak yerine diplomasiyi tercih eden bir lider... Obama'yı dünyada fenomen haline getiren; bir politikacı olarak, karakterindeki farklılığın ve otantikliğin algılanmış olmasıdır. Obama, 19 ay süren zorlu seçim kampanyasını; ismi, rengi, dini, inançları ve dürüstlüğüne yönelik en olmadık sorgulamalar, saldırılar ve yakıştırmalara rağmen çirkinleşip, çirkefleşmeden; kirli politik oyunlara alet olmadan idare etti.

EMPATİ YETENEĞİ VAR
Yeteri kadar agresif olmazsa seçimi kaybedebileceği üzerine uyarıldığı halde, verdiği mesaj değişmedi: Bizleri birleştiren şeyler, ayıran şeylerden daha büyük, farklılıklarımız yerine ortak yönlerimize yoğunlaşalım. Onun bu özelliğinin bir artı olduğunu fark edip, yön değiştiren diğer içten pazarlıklı politikacılar; seçim listesinden teker teker döküldü. Obama ise, başından beri kaybetmeyi göze alarak değerlerinden ödün vermeyeceğini, iftiraya iftira ile cevap vermeyerek ispat etti. McCain ise Bush politikasının yüzde 95'ini devam ettirmeye niyetli. Hala çözümün diplomasi değil, askeri müdahale olduğuna inanıyor. Kimse Obama'dan sihirli bir değnekle dünya sorunlarını çözmesini beklemiyor ama çoğunluğu birolmaya motive edebilmesi, empati yeteneği ve bir politikacıdan beklenmeyen seviyeliliği ile 8 yıllık savaşın yaralarını sarabilecek en iyi lider olduğu açıkça ortada. Bu da, tüm dünyanın ihtiyacını hissettiği bir başlangıçtır.