kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kimse sahiplenmedi burası beton olacak

Uğur BECERİKLİ ANKARA
Bodrum'da yanan orman alanları üzerine verilen otel iznini kimse sahiplenmedi. Dönemin bakanları topu birbirine attı, şimdiki bakan Günay "İzin vermeyiz" dedi..
Bodrum Güvercinlik'te yanan orman alanları üzerine MNG'ye otel yapma izni verilmesinin geçmişi 1997'ye kadar uzanırken, bu süreçte görev yapan hiçbir Turizm Bakanı izni sahiplenmedi. Şimdiki bakan Ertuğrul Günay da "Bir ağacı korumak için gerekirse bir tesisi feda ederiz'' diyerek, kendi döneminde bir metrekareyi bile tahsis etmediklerini açıkladı. SABAH'ın haberi üzerine Orman Bakanlığı yaptığı açıklamada, Antalya ve Bodrum'da yanan orman alanlarının 11.09.1987 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile "turizm merkezi" ilan edildiğini bildirdi. Ayrıca, 12.08.1991 tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın "olur" verdiği ve 08.09.1997 tarihinde ise ihale edildiği vurgulanarak, şu bilgiler verildi: "Kültür balıkçılığı faaliyetinde bulunan işletmeler ile Turizm Bakanlığı arasındaki uyuşmazlığın giderilmesini müteakip Haziran 2006 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kesin tahsisi yapılmıştır. Kesin tahsis yapılan firmalar (hepsi de 5 yıldızlı otel ve 463 yatak kapasiteli olmak üzere) şunlardır: Günal İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. : 82.860 metrekare/ Mia Turistik Tesisler A.Ş: 93.009 metrekare/ Güvercinlik Turizm A.Ş.: 78.855 metrekare."

YANGIN TAHSİS SONRASI
Turizm için otellere tahsis edilen sahanın da içinde bulunduğu bölgede 15 Temmuz 2007 tarihinde meydana gelen yangında 223 hektar orman alanı yandı. Günal İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. adına tahsis edilen alan bu bölge içinde kaldı, ancak yangın tahsisten önce yapıldı. Yangından sonra ise yeni bir tahsis yapılmadı. Anayasa'nın 169'uncu maddesine göre, "yanan ormanların yenisi yetiştirilir, başka bir iş için kullanılamaz. Kanunen Orman Genel Müdürlüğü yanan alanları 1 yılda ağaçlandırmakla mükelleftir." İlk tahsisin yapıldığı 1997'de ANASOL- D Hükümeti'nde Turizm Bakanı olan İbrahim Gürdal, "O günün şartları ne gerektiriyorsa o yapılmıştır" dedi. Kesin tahsisin yapıldığı 2006'da bakan olan Atilla Koç, "Hatırlamıyorum. Yurtdışındayım ve ezbere konuşmak istemem" demekle yetindi. "Bir ağacı korumak için gerekirse bir tesisi feda ederiz'' diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, kendilerinden önceki dönemde yapılan işler nedeniyle bazı hukuki sonuçlar ortaya çıktığını söyledi. Günay, "Kazanılmış haklar var. Hukuki olarak kazanılmış bu haklara müdahale edebilmemiz mümkün değil" dedi.
Haberin fotoğrafları