kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Saçlarınız yıpranmadan...

Dr. Yasemin Fatih Amato
Yaz mevsimi saçlarımız için güç bir dönemdir. Güneş onları perişan eder. Biz denizde ve havuzlarda eğlenirken, güneş altında keyif çatarken, saçlarımız çok zorlanır. Havuzlarda bulunan klor, saçların soluk almasını engeller. Havuzlardaki dezenfektanlar içinde saç rengini ağartan bazı ajanlar bulunur. Deniz suyundaki tuz ve mineraller ise saçlarımızı koruyan tüm doğal yağları silip süpürür. Dışarıdaki ağır nem oranı saçlarımızdaki bukleleri ve dalgaları bozar. Cildimizi nemlendirmeden, güneşten koruyucu sürmeden, güneş gözlüğü takmadan sokağa çıkıyor muyuz? Saçlarımız da bizden aynı özeni bekler. Saçlarımıza haksızlık etmemeliyiz. Onlar için bazı önlemler almalıyız:

3 GÜNDE BİR ŞAMPUAN
* Denize ya da havuza girmeden önce saçlarınızı temiz su ile ıslatmalısınız. Çünkü kuru saçlar deniz suyundaki tuzu ya da havuzlardaki klor vb. maddeleri daha fazla emer.
* Klorun etkilerini arındırmak için, havuzdan çıktıktan sonra; 1 ölçü beyaz sirkeye 10 ölçü su ilave edin ve saçlarınızı bununla durulayın. Ardından sadece su ile tekrar yıkayın.
* Güneşe çıkmadan önce saçlarınızı kalıcı bir conditioner ile nemlendirin. Nemlendirici maske kullanacaksanız, en güç şartlarda bile nem verem avokado yağını tercih edin.
* Saçlarınızı sağdan, soldan ya da ortadan ayırıyorsanız, bunu zaman zaman değiştirmeyi deneyin. Hiç olmazsa hep aynı kısımları güneşe maruz kalmasın.
* Yaz boyunca içinde silikon gibi koruyucu ajanlar olan olan, etkin saç bakım ürünleri kullanın.
* Arada bir saçlarınızın uçlarını hafifçe kestirin. Böylece sonbahar geldiğinde saçlarınız cılız ve cansız kalmaz.
* Saçlarınızı 3 günde bir şampuanlayın ve kremleyin. Diğer günler sadece su ile duş yapın. İki haftada bir kere de yoğun bakım kremi kullanın.
* Tüm saç bakım uzmanları saç kurutma makinesi kullanmayın diyor. Siz de hiç olmazsa yazın saçlarınızı kendi halinde kurumaya bırakın.

TERMAL SAÇ KOZMETİKLERİ
* Termal koruyucu kremlerde genellikle ısıyı emen polimerler bulunur. Bu ürünler saç tellerini ısıdan korurlar. Örneğin; fön makinesi, maşa, kızgın güneş gibi ısı kaynaklarından. Saçlara en fazla zarar veren dış etken ısı olduğu için bu ürünler çok yararlıdır.
* Ayrıca çeşitleri gittikçe artan güneşten koruma faktörlü (SPF) saç bakım ürünleri var. Bunların birçoğunda yeşil çay kullanılıyor. Yeşil çay, tüm cildimiz gibi saçlarımızı da UV ışınlarından korur. Hazır ürün alamıyorsanız, dışarı çıkarken saçlarınızı yeşil çayla ıslatabilirsiniz.