kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Tüp bebek tedavisinde çoğul embriyo transferi uygulandığı için ikiz doğumları artış gösteriyor.

Çevre bozuluyor, çoğul gebelikler hızla artıyor!

Dünya genelinde artan ikiz, üçüz ve dördüz doğumlarının çevre kirliliğiyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Uzmanlara göre; tüp bebek tedavileri de çoğul gebelikleri çoğalttı!..
Son yıllarda çoğul gebelik sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Son 20 yılda Amerika'da ikiz gebelik yüzde 52, üçüz yüzde 142, dördüz yüzde 123, beşiz ve üzeri gebelik sayısı yüzde 98 oranında arttı. İngiltere'deki çoğul gebelik artış oranı ise son 10 yılda yüzde 20 olarak belirlendi.

HAVAYLA BAĞLANTILI

Yeni Aktüel dergisine konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta; Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, hava kirliliğine maruz kalan kadınlarda ikiz çocuk doğurma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi. Küçükusta; Hamburg Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi:

HORMONLARIN ETKİSİ

"Toksik atıkları yakan fırınların bulunduğu Hesse bölgesinde yaşayan kadınların ikiz çocuk sahibi olma oranları, Hesse'ye 20 kilometre uzak ve endüstriyel kirlenme olmayan iki bölgede yaşayan kadınlara göre iki misli yüksek çıktı. Araştırmayı yapan doktorlar artışı, toksik atıkların yakılması sırasında ortaya çıkan klorlu hidrokarbonların; kadın hormonları üzerinde etkili olabileceği teorisine bağladı. Teoriye göre, bu maddeler kadınlarda östrojen hormonunu baskılıyor ve yumurtlamayı başlatan 'gonodotropin' hormon düzeyini yükseltiyor. Bu durum da ikiz ihtimalini arttırıyor."

TEDAVİLER KÖRÜKLÜYOR

Bozulan doğa dengesinin bir yandan kısırlığa sebep olması, öte yandan çoğul gebeliği artırması garip bir çelişki olarak dikkat çekerken; yardımcı üreme teknikleriyle artan çoğul gebeliklerin de sayısı az değil. Doç. Dr. Bülent Urman, doğal yollarla ikiz gebelik oluşma ihtimalinin 88'de bir olduğunu belirterek, "Tüp bebek uygulamasıyla transfer edilen embriyo sayısına göre çoğul gebelik olasılığı artıyor. Örneğin üç embriyo transfer edilen genç bir kadında üçüz gebelik olasılığı yüzde 20, ikiz gebelik olasılığı ise yüzde 50 civarında" şeklinde konuştu.
Haberin fotoğrafları