kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ahmet İnsel

12 Eylül'ü tuzbuz etmek lazım

- A.İ: Teorik olarak temel şu bence: Toplumsal gidişatın karar verici özneleri toplumun içinden, farklılıklar içinden çıkan kişiler değil de toplumun asli gidişatını belli hiçbir demokratik mekanizmaya, denetime tabi olmadan, kendinden menkul bir meşruiyetle belirleme yetkisine sahip kişilerse eğer, burada bütün bu komplolar gündeme gelebilir. Bu yüzden de devletin bir dizi sorumlu insanını bile dehşete düşüren bir Frankenstein canavarı yaratıldı. Bu bir safra atma operasyonu belki, önümüzdeki dönemde toplumsal mücadeleler de bunun nereye gideceğini belirlemekte aktif olacak.
- Ü.K: Veli Küçük'le ilgili o zaman dosya hazırlanıp gönderilmiş, ama soruşturma için Genelkurmay Başkanı'nın izni gerekiyor. Askeri savcı soruşturacak. O dosya işleme bile konulmamış. Susurluk Veli Küçük'e dayanınca durdu. Çünkü Veli Küçük durmadı.

- 12 Eylül'den kurtulmanın başka bir yolu yok mu yani?
- A.İ:
Çare var, ama Türkiye'nin yapısı buna izin vermiyor. Bu çare de şudur: Türkiye'de gerçekten bir sosyal devrim olur. 12 Eylül'ü altüst edecek, tuzbuz edecek bir devrim olur. Ama şu anda Türkiye'nin muhafazakar gelenekleri, piyasa toplumundan elde ettiği nimetlerle kendini tatmin etme duygusu göz önüne alınca, Türkiye'de büyük bir sosyal patlama beklentisinde olmak hayaldir. Oysa bir devrim, yaşanan baskıları sona erdirme yöntemidir. Maalesef buna imkân görmüyoruz şu anda. Rejimin kendi içinden, kendi mekanizmalarını kullanarak değiştirilmesi yolu var. İki yol var, biri devrim biri de bu.
- Ü.K: Yakın vadede devrim için umutlu olmayı gerektirecek bir durum yok. AKP bunları yapacak bir zihniyete sahip değil, böyle bir parti değil. AKP içinde müthiş bir diktatörlük var. AKP'dekiler veya Erdoğan kendine hiç şunu sorar mı acaba: Yahu, mecliste olabilecek her konuda bir partinin bütün üyeleri aynı fikirde nasıl olabilir? Herkesten bunu bekliyorlar. Ergenekon'a Gelmeden... Türkiye'de Devlet Zihniyeti, Ahmet İnsel-Ümit Kıvanç, Birikim Yayınları, 111 s.,7 YTL.