kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kafkas cephesinde iki inatçı keçi

BİLGE ESER
Asya'nın iki ayrı kentinde doğdular. Biri zengin bir ailede her istediği yapılarak büyürken diğerinin ailesi işçi sınıfındandı ve yoksuldu. Biri lüks içinde yaşarken, diğeri gece odasındaki farelerin tıkırtılarıyla uyanıyordu. İkisi de hukuk okudu. İkisi de kariyerlerine yön verecek dönemlerini yurtdışında geçirdi. Ve sonunda ikisi de ülkelerine döndü, tartışmalı bir yöntemle iktidara geldi ve son yılların en kritik hesaplaşmalarından birine tanık olduğumuz bugünlere imza attı. Söz konusu iki lider Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili... İşte Rusya'yı baştan yaratan ve dünyayı iki kutuplu hale getirme yolunda büyük adım atan Putin ile 36 yaşında, Avrupa'nın en genç devlet başkanı olarak ülkesinin kaderini değiştiren Saakaşvili'nin hayatlarının önemli başlıkları...

MIKHAIL SAAKAŞVILI
ÇOCUKLUĞU
21 Aralık 1967'de Gürcistan'da doğdu. Entelektüel bir ailesi vardı. Doktor babası halen Tiflis'te görevli. Annesi de üniversitede öğretim görevlisi.

GENÇLİĞİ
Hukuk okudu. ABD'den burs alarak bu ülkeye gitti. 1995'te Fransa'da Uluslararası İnsan Hakları Enstitüsü'nde görev aldı.

SİYASETE GİRİŞİ
Gürcistan lideri Şevardnadze'nin 'yurtdışındaki başarılı gençleri siyasete katma' hevesiyle geri çağrıldı. 28 yaşında dönen Saakaşvili, aynı yıl meclise girdi. Moskova yanlısı Şevardnadze'yi 'istenmeyen adam' ilan eden ABD'nin desteğiyle aday olduğu 2003 seçimlerinden ikinci çıktı. "Sahtekarlık var," diyerek 100 binleri sokaklara döktü. Şevardnadze çekildi, 'Gül Devrimi'yle 36 yaşında Avrupa'nın en genç devlet başkanı oldu.

SİYASİ TAVRI
Rusya'nın hamiliğinden kurtulmak, AB ile NATO'ya üye olmak istiyor. Meclis binasına "Gürcistan Avrupalıdır, Asyalı değil," diyerek AB bayrağı çekti. ABD desteğine Irak Savaşı'na asker göndererek teşekkür etti. Ekonomik atılımlarıyla Dünya Bankası tarafından dünyanın en büyük ekonomik reformcusu seçildi. Gürcistan, iş kurma kolaylığı açısından 18. ülke konumunda. Washington'un "Rusya'ya karşı kuklası" olarak da görülüyor ve devrimden sonra ayda 1.500 dolar Soros'tan 'maaş' aldığı söyleniyor.

HALK DESTEĞİ
Ocakta ikinci kez seçildi. Yüzyıllar boyunca her bağımsızlık istediğinde Gürcüleri katleden Ruslara meydan okuyabilen tek lider olarak çıktığı için halkı tarafından çok seviliyor. Kendisini destekleyen Kmara! (Yeter!) adlı bir gençlik örgütü var.

İNSAN HAKLARI KARNESİ
Kendisini eleştiren bir işadamının iki yıl önce ölü bulunması tepki çekti. Bunu ortaya çıkaran eski savunma bakanını gözaltına aldı. 2005'te aleyhine düzenlenen bir gösteriyi silahlarla durdurdu. Yine de bir diktatör olarak kabul edilmiyor.

HOBİLERİ
Kışın tatil için kayağa, yazın yüzmeye gidiyor. Çocukluktan bu yana basketbola merakı var. ABD'de olduğu dönemde New York Knicks maçlarını kaçırmıyordu.

AİLESİ
1995'te tanıştığı Hollanda asıllı Sandra Roelofs'a âşık oldu. Gürcü first lady, ülkesinde yoksullara yardım alanında çalışıyor. İki oğulları var.

DİNİ İNANCI
Koyu Ortodoks. İktidara gelince dini kimliğini arttırmak için 5 haçlı bayrak tasarlatıp kabul etti. Kiliseye gidiyor. Eşinin Yahudi olduğu öne sürülüyor.

BİLDİĞİ DİLLER
İngilizcesi çok iyi. Basın toplantılarında birçok liderin aksine anadili yerine bu dili konuşuyor. Rusça, Fransızca, Osetçe, İspanyolca ve Ukraynaca biliyor.

KİŞİSEL ÖZELLİKLERİ
Aşırı milliyetçi. Yıllar önce Avrupa'nın önde gelen psikologlarının hazırladığı öne sürülen bir rapora göre Saakaşvili, narsist, paranoid, benmerkezci ve histerik. Ayrıca henüz ortaya çıkmasa da porno filmleri olduğu iddia ediliyor.
Haberin fotoğrafları