kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
ABD ve Polonya füze kalkanı konusunda anlaştı
01:36
ABD ve Polonya, ABD'nin füze kalkanı planı kapsamında Polonya ile ilgili bölümünde anlaştı.

Anlaşma, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski ve Amerikalı Silah Kontrol Uzmanı John Rood arasında sağlandı. Bir yıldan fazla süren müzakerelerden sonra anlaşan ABD ve Polonya, bu plan çerçevesinde Polonya'da 10 füze önleyici sistem kuracak.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Varşova ve Washington arasındaki yeni tur müzakereler öncesinde yaptığı açıklamada, Gürcistan'da yaşanan krizin, ABD'nin füze kalkanı projesi için ekstra güvenlik garantilerine ihtiyaç duyduklarını gösterdiğini söylemiş, Rusya'nın sert şekilde karşı çıktığı ABD planının "doğru yolda" olduğunu belirtmişti. Tusk, "ABD birlikleri ve füzelerinin Polonya topraklarındaki daimi varlığına duyulan ihtiyaç, Amerika tarafından da ciddi şeklide değerlendirildi. Kafkaslardaki olaylar,

bu tür güvenlik garantilerinin kaçınılmaz olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır" açıklamasında bulunmuştu.

ABD, 2011-2013 yılları arasında, Kuzey Kore ve İran gibi "kızıl ülkelerden" gelmesi muhtemel saldırılara karşı Polonya'ya 10 füzesavar sistemi ve Çek Cumhuriyeti'ne bir radar yerleştirmeyi planlıyor. Moskova ise ABD'nin füze kalkanı projesinin doğrudan Moskova'yı hedef aldığını ileri sürerek, plana karşı çıkıyor.