kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Rektör atamaları

Kenan Evren, 12 Eylül döneminde, her şeyi kendine göre ayarlamıştı. "Yüksek yargı organlarına ve YÖK'e atamalarla rektör tayinlerinin cumhurbaşkanınca yapılacağı" anayasada yer aldı. Ama cumhurbaşkanının siyasi eğilimi değişince, her şey altüst oldu; bu sistemi normal karşılayanlar feryat etmeye başladı. 12 Eylül'de kurulan düzen sürse, pek yakında Anayasa Mahkemesi üyeleri de, aynı iktidar gibi düşünmeye başlayacak. Hiç şüpheniz olmasın "başörtüsü içtihadı" bile değişebilir. Demek, tayinlerin cumhurbaşkanınca yapılması tarafsızlığın teminatı olmuyor. Sezer kendi çizgisindeki insanları seçiyordu; Gül de, ister istemez, fikriyatına yakın adayı beğeniyor.
Abdullah Gül'ü eleştirmek yerine, sistemin yanlışlığını görmek, hem Anayasa Mahkemesi'ni, hem de YÖK'ü yeniden yapılandırmak lâzım. 2003'te AK Parti bunu denedi ama, rektörler ayağa kalktı. Genelkurmay Başkanlığı'nı ziyaret ettiler; Genelkurmay Başkanlığı açıklama yaptı. Hatta 15 rektör, gizlice, adı darbe söylentilerine karışan Şener Eruygur'a bile şikâyete gittiler. "Her birimiz birer Kubilay'ız" diye beyanat dahi verdiler.
Acaba, İTÜ'den, Gazi Üniversitesi'nden, Dokuz Eylül ve 19 Mayıs üniversitelerinden istifa eden öğretim üyeleri, yeni atanan rektörlerden her birini şimdi birer "Derviş Vahdeti" gibi mi görüyor?