kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Bodrum'da manzara vahim

Bodrum'a, Ankara el koymalı. "Yerelleşmeyi savunurken, hükumetin müdahalesini istemek bir çelişki değil mi?" diye sorabilirsiniz. Ama, inşaat iznini belde belediyelerine bırakınca, iş çığırından çıkıyor. İstanbul'da KumburgazSilivri hattını nasıl kaybettik? Buradaki gelişmeler de aynen öyle. Her aklına gelen, kibrit kutusu gibi beyaz evler inşa ediyor; deniz manzaralı "beton mezarlar" . Estetik zevkten mahrum, yeşilden ve çiçekten nasibini almamış mekânlar dip dibe. Yöre mimarisine uygun, göz okşayıcı yapılar da var elbette. Ama arkası, önü, yanı hep bu beyaz "kibrit kutularıyla" dolu. Bodrum gecekondulaşıyor; Türkbükü, Gündoğan gibi civar beldelerden söz ediyorum. Özellikle Gündoğan, elden gitmiş. Peki bu kalabalığı taşıyacak yeterli altyapı var mı? Mesela kanalizasyon? Hayretle gördüm ki, Gündoğan koyu mavi bayraklı. Buna şaşırdım doğrusu. Çılgın gibi başını almış giden bir inşaat sektörü, kıyı boyunca dizilmiş lokantalar, tekneler, buna rağmen, mavi bayrak alacak kadar temiz ise, alkışlamaktan başka yapacak bir şey yok.
Gelelim Torba'ya... Çok şükür Torba daha tenha. Henüz, yamaçlar "kibrit kutularıyla" dolmamış. Eskiden yapılmış birkaç site ise, hem begonvilyalarla, hem de yeşilliklerle taş mezar görüntüsünden kurtulmuş. Ama burada da, deniz kirliliği sorunu yaşanıyor. Otellerden söz etmiyorum. Alkoçlar ve onun yanındaki Casa Dellarte, kendi tertibatlarını aldıkları için, temiz. Ama, Torba'nın merkezi, koy sularının durgun olması yüzünden çok sayıda tekneyi barındırıyor. Onların sintinelerini denize boşalttıkları belirtiliyor. Belediyeye haber verseniz, "Jandarma'yı çağırın" diyormuş; Jandarma topu belediyeye atıyormuş. Türkbükü zaten tekneler yüzünden kirlendi. Üstelik, orada "ses kirliliği" de had safhada.
Bodrum gibi çok sayıda turist çeken bir ilçede, mutlaka merkezi yönetim gerekiyor. Aksi takdirde büyük rant olduğu için denetim mümkün değil.
Bodrum'a gelmeden önce, gazetelerde Güvercinlik'le ilgili haberler okumuştum. Bu yüzden MNG'nin inşa ettiği otel bölgesine gittim. Baktım, tabiatı bozan hiçbir durum yok orada. Evet düz alan çıksın diye, bir nebze denizi doldurmuşlar. Ama, yamaçtaki bütün ağaçlar muhafaza edilecek ve otel, zirveye yapılacak. Eğer bu plana uyulursa, bırakınız Güvencinlik'i bozmayı, aksine bugüne kadar geri planda kalan Güvercinlik gelişebilir. Köylüler MNG'yi şikayet etmiş; çünkü, şirket yöneticileri Meşelik'te oturan köy halkına verdikleri Sağlık Ocağı vaadini yerine getirmemiş; onları bazı işlerde istihdam da etmemiş. Güvercinlik genelde doğallığını koruyor. Katliam, diğer beldelerde; özellikle Gündoğan'da. Aslında Gümüşlük'ün durumu da vahim. Sahil SİT alanı fakat, kıyıya varıncaya kadar aklına gelen ev yapmış.
İlgililere duyurulur.