kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Mustafa Akaydın

Köşk'ten Rektör Akaydın'a veto

Nergis DEMİRKAYA/ANKARA
21 üniversitenin 17 rektörünü YÖK'ün isteğine göre atayan Gül, Akdeniz, Dokuz Eylül, Cumhuriyet ve 19 Mayıs üniversitelerinin rektörlerini değiştirdi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün görev süresi dolacak 21 üniversitenin yeni rektörlerini dün akşam atadı. 17 üniversitenin rektörlerini YÖK üyelerinin isteğine göre atayan Gül, Akdeniz, Cumhuriyet, Dokuz Eylül ve Ondokuz Mayıs Üniversiteleri rektörlüklerinde ise değişiklik yaptı. Türbanı üniversitelerde serbest bırakacak Anayasa değişikliğine Üniversitelerarası Kurul Başkanı olarak sert tepki gösteren Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ı atamadı. Akaydın, laik Cumhuriyet'in tehlikede olduğunu ileri sürmüş, bununla ilgili genelge yayınlayan YÖK Başkanı Özcan'ı da istifaya davet etmişti.

AKAYDIN: ŞAŞIRMADIM
Karara şaşırmadığını söyleyen Akaydın, "Tek kusurum laik Türkiye Cumhuriyeti'nin ilkelerinin arkasında olmaktı. Bu kararı bir Cumhuriyet şeref madalyası olarak taşıyacağım" dedi. Gül'ün atamalarında dikkat çeken bir başka değişiklik Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yaşandı. Gül, ünivresitede yapılan oylamada 564 öğretim üyesinin desteğini alarak en yakınındaki adaya yaklaşık 400 oy fark atan Prof. Dr. Sedef Gidener'in yerine ikinci sıradaki Mehmet Füzün'ü atadı. Hükümetle sık sık gerilim yaşayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi rektörlüğü atamasında da sürpriz vardı. En çok oyu alan Hasan Murat Aydın yerine, 1995 yılında Refah Partisi Milletvekili adayı olan, uzun yıllardır aynı üniversitede çalışan ikinci sıradaki Hüseyin Akan atandı. Gül, Cumhuriyet Üniversitesi rektör adaylarında da değişiklik yaptı. Gül ikinci sırada kendine önerilen İlyas Dökmetaş'ı rektör olarak atamayı tercih etti. 10'uncu Cumhurbaşkanı Sezer döneminde en yüksek oyu almasına rağmen atanmayan Rıza Ayhan Gazi Üniversitesi'nin yeni rektörü oldu. 22 Temmuz seçimlerinde AKP milletvekili adayı olan Ayşegül Jale Saraç Dicle Üniversitesi'nin yeni rektörü oldu.