kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cici kız kıyafetleri, yırtılmış külotlu çoraplarla tamamlanıyor.

Londra'da, cool peşinde

Yaprak Aras ŞAHİNBAŞ
İki haftalık 'cool avcılığı' kursunda o sergi senin, bu semt pazarı benim gezip, Londra'nın altını üstüne getirdik..
Uzun zamandır 'kendini geliştirme' işine kafayı takmış durumdayım. Sürekli online ders veren üniversiteleri ve kursları kovalıyorum. Uzaktan eğitimin birkaç aylığının bile binlerce dolar tuttuğunu öğrenip kendimi paralarken, Ayşe'nin (Ferhangil) önerisi üzerine onun da okulu olan Central Saint Martins'i araştırmaya koyuldum. Zac Posen, John Galliano, Alexander McQueen, Stella McCartney ve Hüseyin Çağlayan gibi ünlü modacıları yetiştiren okulda, her disipline yönelik envai çeşit kurs var. Birçok zaman dilimine dağılan kurslardan kendime en uygununun, 'Londra'da cool avcılığı' olduğuna karar verip, kaydımı yaptırdım. Kurs teorik bilgi aktarımından çok, 'ilham almak' üzerineydi. 12 kişilik grubumuz, genelde moda ve ürün tasarımcılarından oluşuyordu. 'Cool peşinde koşmak' için en az zahmete giren bendim herhalde. Millet üşenmemiş; Arjantin, El Salvador, Avustralya ve Çin gibi ülkelerden gelmişti. Bir de Hollanda'da bir bankada müdürlük yapan ve 'hayatta en çok neye ilgi duyduğunu' anlamaya gelen Ronald vardı tabii. İki haftalık kursta çok yer gezdik, çok şey gördük. Yiyip içtiklerim bana kalsın; avladığım 'cool' şeyleri ve trendleri anlatayım o zaman:

KESİK JEAN ETEKLER
Skinny jean hakimiyeti, yerini kesilmiş jean etek ve şortlara bırakmış. Nasıl ki eskiden tayt altı babetsiz sokağa çıkmak ayıptı, şimdi de bu kesik mini eteklerden giymeyen kızlara hoş bakılmıyor! Kesik jean etek modası, Türkiye'de de yavaş yavaş başlıyor (bakınız: Mavi Jeans)

LATEKS TAYTLAR
Victoria Beckham ile başlayan trend, Rihanna'nın pompalamasıyla Londra sokaklarına inmiş. Kauçuk giymeye kan dolaşımı izin vermeyenler, parlak görünümlü modelleri tercih ediyor. (Uyarı: 36 beden üzerinde, görüntü kirliliğine neden olabilir!)

ÇOCUKLARA NE OLDU?
Çocuklara bir haller oldu! Topuklu bebek ayakkabıları, makyaj malzemeleri derken erkek çocuklar da 'cool' görünmek uğruna kendilerini heba etmeye başladı. Bu iki 'fashionista'ya Brick Lane'de rastladım. Yaşlarını sordum "12," dediler!

YIRTIK ÇORAPLAR
Cici kız kıyafetleri, yırtılmış külotlu çoraplarla tamamlanıyor. 'Şirin punk' akımı, daha çok genç kızlarda görülüyor ve hızla yayılıyor.

KİLİM DESENLERİ
Gucci'nin Sonbahar-Kış 2009 defilesini gördüğüm andan beri kilim desenli ve goblen çantaların çok moda olacağını biliyordum. Vintage mağazalarından, Urban Outfitters gibi zincirlere kadar adım başı bu modellere rastlıyorsunuz. Sokaktaki 'trendy' gençler de, çantaların bu 'eski' görünümünü, modern kıyafetlerle tamamlayarak kırıyor.

PANJURLU GÖZLÜKLER
80'lerden günümüze bir yadigar daha. 'Shutter shades' kod adıyla bilinen bu plastik gözlükler, Kanye West ile geri dönüş yaptı. Sokaklarda takıp gezinen çok görmedim ama talep çok olsa gerek; her mağazada, her sokak pazarında bulmak mümkün. İnternette ise www.shuttershadesonline.com adresinde satılıyor. Denedim, görüş mesafesini tatmin edici bulmadım. İlgi manyağı değilseniz, uzak durun!

PLİMSOLES
Kauçuk tabanlı bu ayakkabıların en bilindikleri Keds'lerdir. Kadın-erkek herkesin ayağındaki modeller ise 5 pounda, sokaklarda, "Şeytan Prada, insanlar 'plimsole' giyer" sloganlarıyla satılıyor.

SOKAK SANATI
Zaten 'büyük' olan sokak modası hadisesi, Tate Modern'daki 'Street Art' sergisiyle iyice devleşmiş. Grafitticilerin eserleri binlerce pound'dan gidiyor, en lüks semtlerde yer alan galerilerin baş köşelerini 'sokak sanatı' örnekleri süslüyor. En ünlü sokak sanatçısı olan 'Banksy'nin yapıtları tişörtlerde; reprodüksiyonlarda hayat buluyor. Son moda ise 'Banksy turları'. Alıyorsunuz elinize Banksy rehberinizi, Londra sokaklarını arşınlıyor, sanatçının eserlerini görüyorsunuz. www.coolhuntinginlondon.blog spot.com adresinde oluşturduğum blog'da, 'ilham kaynaklarımı', rastladığım 'cool' şeyleri ve keşiflerimi detaylıca görebilirsiniz.
Haberin fotoğrafları