kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bahçeli'den "sağduyu" genelgesi

Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaşanan gündem ve muhtemel gelişmeler hakkında il ve ilçe yöneticilerine birer genelge göndererek "gerilim ve çatışma ortamlarından uzak durmaları, milli heyecanların tahrikine, samimi inançların istismarına açık ortamlarda sükunetlerini ve vakur duruşlarını muhafaza" etmelerini istedi.

Bahçeli, genelgesinde, küçük bir kıvılcımın büyük sosyal ve siyasal olaylara neden olabileceği uyarısında bulunurken, "adına ne denirse denilsin ister rövanş veya düello ister hesaplaşma veya kılıçları çekme, ister vuruşarak çekilme veya güç odaklarının mücadelesi; krizin başrol oyuncularının oynadıkları senaryoyu bırakıp yakın zamanlarda yaptığımız ciddi ve gerçekçi önerileri bir kez daha gözden geçirmelerini önemle diliyor ve umuyoruz" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaşanan gündem ve muhtemel gelişmelerle ilgili il ve ilçe yöneticilerine bugün birer genelge gönderdi. Genelgede, tartışma, gerilim ve kutuplaşma ile girilen 22 Temmuz seçimlerinden sonra huzur ve refah arayan milletin, o günden bu yana gerçekleşen gelişmeler karşısında derin bir hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Bahçeli, "Cumhuriyetimizle tarihi sorunları olan mihraklar ile milletimizin değerlerinden uzak siyaset aktörlerinin yarattıkları gerilim alanı siyaset dışına kayma eğilimi göstermeye başlamış ve maalesef hükümet organları ile devlet kurumları ve bürokrasi üzerinden yeni ve farklı bir çatışma sahası doğmuştur" dedi. Gelinen aşamada, ağır bir yıkım süreci ve rejim bunalımının bütün işaretlerinin var olduğunu dile getiren Bahçeli, "Ülke yönetimi hükümetin kontrolünden çıkmış, devleti ayakta tutan temel dinamikler olan yasama, yargı ve yürütme arasındaki rabıta ve denge kaybolmuş, birinin diğerine tahakkümünü arzulayan taraftarlar birer birer ortaya çıkmaya başlamıştır " dedi.

"FETRET DÖNEMİ EMARELERİ GÖSTERİYOR"

Bahçeli, küçük bir kıvılcımın büyük sosyal ve siyasal olaylara neden olabileceği çok hassas ve kritik bir ortamın sözkonusu olduğu uyarısında bulunurken, yaşanan dönemin de "ömrünü tamamlamak üzere olan bir köhne ülkenin fetret döneminin emarelerini" gösterdiğini savundu. Yaşanan derin kriz ortamı ve yaklaşan ağır buhrana neden olan tahribatların, her alanda Türkiye'yi ayakta tutan güvenlik duvarlarını yıkmaya başladığını kaydeden Bahçeli "Kişisel ikbal ve kaygıların inadıyla ülkemizi ateşe atmaktan kaçınmayacakları artık belli olan odakların, adım adım düştükleri açmazda kendileri ve beraber yürüdükleri yol arkadaşlarının yanı sıra milli varlığımızı, aziz millet varlığını ve kutlu değerlerimizi de içinden çıkılmaz bir karanlığa doğru sürüklemeyi göze aldıkları anlaşılmaktadır" dedi.

MHP'nin 70 kişilik Meclis grubu ile sorunlara çözüm bulmaya çalıştığını, yapıcı ve tutarlı önerilerde bulunduğunu kaydeden Bahçeli, partisinin yarının gelişmelerini bugünden görerek asgari müştereklerde buluşmayı önerdiğini belirtti. Bahçeli, genelgesinde şu görüşleri dile getirdi:

"Ancak yaşananlar, yalnızca ülkesinin ve milletinin geleceği hakkında duyduğu kaygılar nedeniyle siyasette uzlaşmayı, fedakârlığı ve fazileti savunan Milliyetçi Hareket Partisi'nin yapıcı ve yol gösterici muhalefetinin hızla kaosa yönelmiş olan bu süreci durdurmaya yetmediğini göstermektedir. Milleti veya devleti tek başına temsil iddiasıyla ortaya çıkan mihrakların ülkemizi getirdikleri bu noktada ve üstelik milli geleceğimiz açısından birlik ve beraberliğe acilen ve en çok ihtiyacımız olduğu bir dönemde Türkiye'nin böyle bir noktaya gelmiş olması her bakımdan büyük bir talihsizlik ve basiretsizliktir. Türkiye'nin sorunlarını çözmek birinci görevi ve yükümlülüğü olması gereken siyaset kurumu, krizi aşabilecek iyi niyet ve ileri görüşü gösterememiş, demokratik mekanizmaları harekete geçirecek olan diyalog imkânlarını kullanılmamıştır. Tıkanan siyaset kanalları ortak aklın ve ülke sevgisinin rehberliğinde aşılamamış, basit ve ilkel çıkar hesaplarından kurtulamamıştır."

"MHP'DEN BEKLENTİLER ARTMIŞTIR"

Bahçeli, Türkiye'nin ayrışma sancıları yaşadığını, milli bekanın tarihteki en önemli tehditlere maruz kaldığını belirterek yaşanan süreçte MHP ve Türk milliyetçileri ile ülkücülerine düşen görev ve sorumlulukların da arttığını söyledi. Bahçeli, teşkilatlarına şu talimatları verdi:

"- Milliyetçi Harekete gönül vermiş muhterem vatandaşlarım ve yönetici dava arkadaşlarım, milliyetçi siyasetimizin şerefli geçmişinde olduğu gibi, Türkiye'mizin ve Türk milletinin güvencesi olmayı sürdüreceklerdir.

-Çatışmaların bulandırdığı puslu ortamın dağılması için, ayrışmalardan uzak duracaklar, yapay farklılıkları körüklemekten ısrarla kaçınacaklardır.

-Asgari milli müşterekler üzerinden yapıcı, birleştirici, bütünleştirici olacaklar, düşünce, tutum ve davranışlarıyla bu samimi duygularını topluma aktaracaklardır.

-Bugünkü kargaşanın nedenlerini vatandaşımıza anlatacaklar, inanç istismarının gerçekleri gizlemesine fırsat vermeyerek, iyi niyetli ve çözüm üreten yaklaşımımızı mutlaka tanıtacaklardır.

-Gerilim ve çatışma ortamlarından uzak duracaklar, milli heyecanlarımızın tahrikine, samimi inançlarımızın istismarına açık ortamlarda sükûnetlerini ve vakur duruşlarınım muhafaza edeceklerdir.

-Kamplaşma, kutuplaşmaların asla tarafı ve nedeni olmayacaklar, mensuplarımızı yaşanması muhtemel çatışmalardan uzak tutacaklardır."

"MHP CUMHURİYETİN HIRPALANMASINA, DEMOKRASİNİN YARA ALMASINA SEYİRCİ KALMAYACAK"

Bahçeli, bu aşamadan sonra başta iktidar partisi olmak üzere, ağır bedeller ödenerek kazanılan cumhuriyet ve demokrasiyi karanlık tuzak ve gelişmelerden korumanın her vatanseverin önceliği ve sorumluluğu olması gerektiğini kaydetti. Bahçeli, "Bu konuda, adına ne denirse denilsin, ister rövanş veya düello, ister hesaplaşma veya kılıçları çekme, ister vuruşarak çekilme veya güç odaklarının mücadelesi; krizin başrol oyuncularının oynadıkları senaryoyu bırakıp yakın zamanlarda yaptığımız ciddi ve gerçekçi önerileri bir kez daha gözden geçirmelerini önemle diliyor ve umuyoruz. Milliyetçi Hareket Partililer, hiçbir şekilde milletin ve devletin ayrışmasına, Cumhuriyetimizin hırpalanmasına, demokrasimizin yara almasına seyirci kalmayacak, bu yüksek hassasiyetimiz şartlar ne kadar ağır olursa olsun sarsılmaz bir kararlılıkla sürdürülecektir" dedi.

(ANKA)