kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
CHP Genel Başkanı Baykal, önceki gece Habertürk TV'de Basın Kulübü programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Dava reddedilirse Türkiye ferahlayacak

CHP lideri Baykal, "Anayasa Mahkemesi AKP davasını reddederse, AKP ferahlayacak. Türkiye siyasetinin iç gerilimi ferahlayacak. Hesaplaşma ihtiyacı ortadan kalkacak" dedi..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önceki gün katıldığı televizyon programında AKP'nin kapatılma davasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Baykal, "Dava reddedilirse AKP ferahlayacak. Davayla hesaplaşma ihtiyacı ortadan kalkacak. Türkiye siyasetinin iç gerilimi ferahlayacak" dedi. Baykal programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. CHP lideri kapatma davasıyla ilgili soruya yanıt verirken şunları söyledi: "Kimse telaş etmesin. O acıları yaşayan insanlar bir süre sonra boşuna yaşadıklarını görecek. Bırakın biraz daha yaşasınlar. Türkiye buradan çıkar. Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla yeni bir Türkiye çıkacak. Dava reddedilirse AKP ferahlayacak. Davayla hesaplaşma ihtiyacı ortadan kalkacak. Türkiye siyasetinin iç gerilimi ferahlayacak. Bugüne kadarki uygulamalarından ders alacaklar. Savunma öyle söylemiyor ama buradan bir umut bulmaya çalışıyorum. Biz bu Türkiye'nin bu sürece gelişini önlemek için çok yoğun çaba harcadık. 5 yıl sözümüzü dinlediler. Sonra bu yola girdiler. Anayasa Mahkemesi'nin kararı ne olursa olsun gerekli katkımızı yaparız.

ÖZKÖK'ÜN ÇAĞRISI
Dava kabul edilirse taze bir başlangıç yapması halinde yararlı bile olabilecektir. CHP olarak katkı da sunarız. Demokrasi işlemelidir, laik demokratik cumhuriyet korunmalıdır. İstanbul'daki dava bu davadan birebir etkileniyor. Kapatma olursa da olmazsa da İstanbul'daki dava etkilenir." Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök'ün çağrısına da değinen Baykal, "Türkiye bu noktada ülkenin sorununu doğru tarif edecek, yargıya müdahaleye izin vermeyecek ve topluma güven verecek bir cumhurbaşkanı yok. Sorun da bu. Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında hükümetin uzantısı olmaması gerektiğini söylemiştik. Ama o zaman binbir demogojiyle buna karşı çıkıldı. Abdullah Bey benim sevdiğim bir insan ama onunla olmaz! Özkök de bir yönlendirme olsa, akil adamlar bir araya gelse diye iyi niyetli bir telkin yapmıştır" dedi.

SEÇİM OLASILIĞI
CHP lideri seçim olasılığı ile ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı: "Varsayıma dayalı olarak siyasi değerlendirme yapmak doğru değil ama hangi karar halinde seçim olur? meselesi önemli. Kararla Meclis çoğunluğu değişmeyecek. AKP'nin Parlamento çoğunluğunun nasıl bir siyasi yapılanma içinde olacağı gündeme gelecektir. Ülkenin bu noktaya gelmesinin sorumlusu AKP üst yönetimidir. Bu noktaya girmemesi için çok uğraştık. AKP'nin üst yönetimi değişse de çatışma yaşayacaksak, bu doğru değil. Yeni seçim tartışmasını gündeme getiren Başbakan'ın kişisel konumu. Dokunulmazlık zırhı kalktığı takdirde Başbakan'ın bununla yaşama zorluğu var. Parlamento çoğunluğunda değişim olmayacağına göre Başbakan'ın ihtiyacı doğrultusunda seçim gündeme gelecektir. Dokunulmazlık zırhına ihtiyacı var Başbakan'ın. Seçim ihtiyacı da oradan geliyor. Başbakan'ın bir sürü dava dosyası var." Baykal ayrıca "İktidarın elini bu işten (Ergenekon soruşturması) çekmesi gerekmektedir. Yargının saygın unsurlarının ağırlıklarını koyarak olayın kendi zemini içinde değerlendirilmesi gerekir. Bu olursa ortada tahribat, kutuplaşma kalmaz" dedi.