kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal: Türkiye cadı kazanına çekiliyor

Başbakan Erdoğan'ın iddianameye ilişkin sözlerine "Sana ne iddianameyi sen mi yazıyorsun?" diye tepki gösteren CHP lideri, "Türkiye siyaseten ve hukuken cadı kazanına çekilmek isteniyor" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Baykal: Türkiye cadı kazanına çekiliyor
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olarak ortaya atılan ve 'kıyamet senaryoları' olarak adlandırılan "7 Temmuz'da darbe için start verilecekti" iddialarını, "Olay eğer senaryolar etrafında götürülecekse, diz boyu perişanlık var demektir" diye değerlendirdi. Baykal, dün toplanan Parti Meclisi (PM) öncesinde güncel gelişmeleri değerlendirdi. Baykal şu mesajları verdi:

* CADI KAZANI: Toplum çok ciddi çatışmaya, ayrışma ve gerginliğe çekilmektedir. Yurtdışında da Türkiye'de sistemin çökmeye gittiği yorumları yapılıyor. Türkiye siyaseten ve hukuken bir cadı kazanının içine çekilmek isteniyor.

* DİZ BOYU PERİŞANLIK: Bazı gazetelerde operasyon yapılmasaydı, 7 Temmuz'da darbe startı verileceği yönündeki haberlerin yayımlanması üzüntü verici. Bunlara yorum yapmamı beklemeyin ama eğer olay, senaryolar etrafından götürülecekse diz boyu perişanlık var demektir.

* İNTİKAM ARENASI: Yargı ve adli sürecin gereği olarak bu noktaya gelinmiş olsaydı herkes saygı ile karşılardı. Ama öyle olmamıştır. Toplumda ciddi bir kuşku oluşmuştur yargı, adalet süreci yerine siyasi hesaplaşma süreci izlenimi giderek kök salmıştır.

* BAŞBAKANIN İSTEDİĞİ NOKTA: Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın davanın ilk aşamasındaki sözleri, bugün gelinen noktanın, savcının değil başbakanın daha iktidara gelmeden önce tespit ettiği sonuç olduğunu gösteriyor.

* SEN Mİ YAZIYORSUN?: Başbakan 'olayın sonuna geldik', 'yakında iddianame yayınlanacaktır' diyor. Sana ne, sen savcının basın sözcüsü müsün? Sen mi hazırlıyorsun, sen mi yazıyorsun iddianameyi? Hiçbir dönemde hükümetle yargı bu kadar laubali olmamıştı. Başbakanın biliyor olması bu davanın manevi ağırlığını, saygınlığını çok ciddi tahrip etmiştir.

* YARGI BOŞA ÇIKARMALI: İddianamenin 2500 sayfa olduğu söyleniyor, ama hâlâ ortada yok. Bu dava hukukiden çok siyasi bir dava haline geldi. Türkiye bir sınav verecek, yargı bu siyasi tertibi boşa çıkarmalıdır.

* DARBE GÖSTERİLERİ RASTLANTI MI?: Bu tutuklamalar öncesinde, İstanbul ve Malatya'da birdenbire 'Darbeye Hayır' gösterileri yapıldı. Gösterilerle gözaltıların psikolojik altyapısı oluşturuldu. Bütün bunlar bir dönüşüm, bir rejim değişikliğinin aranmakta olmasıyla izah edilebilir. Baykal, Sosyalist Enternasyonal (SE) ile CHP arasında yaşanan gerilimi de hatırlattı. "Bundan sonra Sosyalist Enternasyonal ile ilişkimizin ne olacağı bizim kararımıza bağlı olarak şekillenecektir" dedi.