kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Orman yangını ile SMS'li mücadele

Yeni Haber
Antalya Valiliği, hava sıcaklığının yükselmesi ve nem oranının düşmesi nedeniyle olası orman yangınlarının önlenmesi amacıyla ek tedbirler aldı.

Valilik, GSM operatörleri vasıtasıyla Antalya'daki tüm cep telefonlarına ''ormana ateşle girmeyin'', ''piknik yerlerinde hassas olun'' gibi uyarılar gönderecek, safariler için de yeni parkur alanları belirleyecek.

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava şartlarının orman yangınıyla ilgili hassasiyeti artırdığını söyledi. Antalya'da hava sıcaklığının ortalama 37-40 derece olduğunu, poyrazın sürekli yön değiştirmesinin daha büyük bir olumsuzluk yarattığını kaydeden Vali Yüksel, bu hafta ısının giderek yükseleceğini kaydetti.

Nispi nemin de sınırları zorladığını anlatan Vali Yüksel, ''Bu, şu anlama geliyor: 40 dereceye yakın sıcaklıkta nispi nemin yüzde 15-20 olduğu dönemde bir cam parçasını dahi kurumuş otların arasına bıraksanız yangınlara neden olacaktır'' dedi.

Yüksel, Antalya'da geçen sene haziran ayının 25 günü 78 yangında 257 hektar ormanın bu yıl aynı dönemde 71 yangında 244 hektar alanın yandığını bildirdi. Antalya'da yılda ortalama 250 yangın çıktığını ve bin hektar ormanlık alanın yandığını vurgulayan Yüksel, son birkaç yıldır büyük orman yangınları yaşandığını dile getirdi.

Yüksel, orman yangınlarına hassasiyeti artırmak için vatandaşları cep telefonları aracılığıyla uyarmak amacıyla çalışma yürüttüklerini belirterek, GSM operatörleri vasıtasıyla Antalya'daki tüm cep telefonlarına ''ormana ateşle girmeyin'', ''piknik yerlerinde hassas olun'' gibi uyarıların kısa mesaj olarak gönderileceğini vurguladı.

VALİNİN EN BÜYÜK İSTEĞİ

Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan'ı ziyaret ederek, genel bir durum değerlendirmesi yaptıklarını belirten Yüksel, alınması gereken tedbir ve tertiplerin ne olduğunu değerlendirdiklerini söyledi.

Bir vali olarak en büyük dileğinin ''Hiç yangın olmuyor'' diyebilmek olduğunu ifade eden Yüksel, ''Sağduyularına her zaman güvendiğim Antalya halkının, erken girdiğimiz meteorolojik şartların hassasiyeti içerisinde ormanla, ateşle ve sorumluluklarıyla ilgili bağları çok dikkatli kurmalarını bekliyorum'' dedi.

İLAVE TEDBİRLER ALINDI

Yüksel, meteorolojik şartlar nedeniyle orman yangını riskine karşı bugün ilave tedbirler yayımlayacaklarını kaydetti. Bunlardan ilkinin safari turlarıyla alakalı olduğunu ifade eden Yüksel, geçen hafta Göynük Kanyonu'ndaki yangının, bir safari turu esnasında çıktığına ilişkin değerlendirmeleri olduğunu vurguladı.

Turizm kenti Antalya'ya ''yasak'' kelimesinin uygun olmadığını, ancak ormanları korumanın da herkesin görevi olduğunu dile getiren Yüksel, bu nedenle cip veya dört tekerli motosikletler olan ATV'lerle yapılan safari turları için yeni parkurlar belirleneceğini kaydetti.

Kaymakamlarla birkaç gündür görüşme halinde olduğunu anlatan Yüksel, orman yangınları için hassas dönem geçene kadar safari turlarının orman alanları dışında belirlenecek yeni parkurlarda yapılacağını dile getirdi.

PİKNİK ALANLARI

Kontrolsüz alanlarda piknik yapılmasının da yasaklanacağını ifade eden Yüksel, ''Piknikler, bizim kontrolümüzde olan piknik alanlarında yapılmalı. Kontrolsüz alanlarda ateş yakılması, piknik yapılması, bu meteorolojik hassasiyet içerisinde çok mahsurlu. Bununla ilgili genelge hazırlayacağız'' dedi.

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, geçen hafta cuma günü emniyet ve jandarma yetkilileri ile toplantı düzenlediğini ve piknik alanlarında hem yaya hem de motorize devriyeleri artırdıklarını belirterek, tüm uyarılara karşın bölgede bazı vatandaşların anız yakmaya devam ettiklerini söyledi. Geçen haftaki Taşağıl yangınının da bu nedenle çıktığını hatırlatan Yüksel, anız yakılmasının yasak olduğunu söyledi.

Antalya'da ileri seviyede korunması gereken orman alanları olduğuna dikkati çeken Yüksel, ''Kapalı orman dedikleri kaliteli ormanlarımız var. Hava şartları gelişirse o bölümleri belirli bir süre daha kontrol altında tutmamız gerekecektir'' diye konuştu.

(AA)