kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Son günlerde en çok reytingi 'aşk' yapıyor

DENİZ AYYILDIZ - GÜNAYDIN
Ünlü senarist Nuran Devres; nam-ı diğer 'entrikalar kraliçesi' şu sıralar Yaban Gülü'nün senaryosunu yazıyor. Devres: "Kadınlar içinde aşkın ve merak unsurunun bulunduğu diziyi izliyor artık"..
Nuran Devres, Türk televizyonlarının ilk kadın spikeri, aynı zamanda reyting rekortmeni pek çok dizinin de senaristi... Ekrana damgasını vuran 'Kara Melek, Savcının Karısı, Melekler Adası, Aşk ve Gurur, Marziye, Kanun Savaşçıları' gibi 40'a yakın dizide imzası bulunan Devres; nam-ı diğer 'entrikalar kraliçesi' şu sıralar atv'de beğeniyle izlenen 'Yaban Gülü'nü yazıyor.

* Türk TV izleyicisi en çok hangi tür öykülerden hoşlanıyor?
Ben kadın izleyici adına konuşayım: İlk sırada aşk ve duygusallık geliyor. Ondan sonra da merak unsuru. Aslında benim senaryolarımdaki öncelikler sırası şöyleydi: Merak, psikolojik gerilimler, karakterlerin ikilemleri, ruhsal değişimler ve son olarak aşk. Ama şimdi sıra değişti. Aşk öncelik kazandı.

* Türk televizyon tarihindeki ilk kadın spiker olduğunuzu biliyoruz. Bu nasıl gerçekleşti?
Evet, ilk kadın TV spikeriyim. Çocuk yaşlarımda yurt dışında televizyon denen nesneyi gördüğümden beri TV spikeri olmayı aklıma koymuştum. Üniversitede öğrenciyken televizyon yayıncılığında çalışacaklar için sınav açıldı. Kızlı erkekli, yaklaşık bin kişinin katıldığı bir sınavdı. Sadece bir kız, bir erkek seçildi. İşte 'o kız' bendim! .

HAYAL GÜCÜM ZENGİN
* Senaristliğe geçiş nasıl oldu?
Evlendikten sonra evde radyo oyunları yazıyordum. Derken, TRT'de yayınlanacak film, dizi ve belgeselleri Türkçe'ye çevirmeye başladım. Bu senaryo metinlerini dikkatle inceledim. Onlardan çok şey öğrendim. Bu defa hedefim senaryo yazarlığı idi. Tekrar kadrolu olarak TRT'ye girdim. Ama artık 'dramaturg'tum yani drama inceleme uzmanı. İlk dizim 'Kanun Savaşçıları' adlı polisiye idi. TRT'de oynadı. Sonrası çorap söküğü gibi geldi.

* Senaryo yazarken nelerden besleniyorsunuz?
En çok hayal gücümden. Daha sonra buna gazete haberleri ve seyrettiğim filmler de eklendi. Hepsi birbirini tetikler oldu. Çok zengin bir duygusal dünyam var.

* Size 'entrikalar kraliçesi' diyorlar. Bu kadar entrika, çetrefilli olaylar, karmaşık ilişkiler nasıl aklınıza geliyor?
Bunların hepsi benim o hayal gücü hazinemde var olan şeyler. Benim hoşuma giden; bu hikâyeler, bu karakterler hiç uğraşmadan, zorlanmadan kendiliğinden oluşuyor. Bazen tanık olduğum bir olaydan da etkileniyorum. Tabii onu yine dağarcığımdaki unsurlarla süslüyorum.

KARA MELEK FAVORİM
* Şimdiye kadar yarattığınız karakterlerden en çok hangisini sevdiniz?
En çok 'Kara Melek'teki Yasemin'i sevdim. Ortalığı kasıp kavurmuştu.

* Yarattığınız karaktere en çok uyan, 'cuk' oturdu dediğiniz oyuncu kimdi?
Gene Yasemin'di yani Sanem Çelik. Bir de 'Aşk ve Gurur'da Yeşim rolündeki Başak Köklükaya.

* İzleyicinin bir diziyi sevip sevmeyeceğini nasıl biliyorsunuz?
Bunu ancak yüzde 50 doğru tahmin edebiliyorum. Bazen yeni bir dizi yayınlanıyor. Bakıyorum, 'Ne kadar güzel, herhalde çok beğenilmiştir' diyorum. Ertesi gün reytingler dizinin çöktüğünü gösteriyor. Ama benim hedef kitlem kadın seyirci. İş, basit ve yalın olunca daha çok beğeniliyor, daha rahat anlaşılıyor. İnsanlar anlayamadıkları şeyi seyretmiyor ve sevmiyorlar.

* Bir korku filmi senaryosu yazıp Taylan Biraderler'in çekmesini istediğinizi belirtmişsiniz. Bununla ilgili gelişme var mı?
Korku-gerilim türü benim çok ilgi duyduğum bir alan. Türkiye'de bunun filmi tutuyor ama dizisi tutmuyor. Böyle bir işi en iyi Taylan Biraderler yapar diye düşünüyorum. Bir de Kutluğ Ataman... Ben bu konuda henüz çok iyi bir senaryonun yazılamadığını görüyorum. Ama hayata geçmesini sağlamak için önce bunu bir roman olarak yazıp yayımlamaya sonra filme çektirmeye karar verdim. Romanın best-seller olacağına inanıyorum. Filmi de gençler arasında gişe yapar.

* Yabancı dizilerden takip ettikleriniz var mı?
Yabancı dizilerin neredeyse hepsini takip ediyorum. Ama bütün bölümlerini izleyemiyorum.
Haberin fotoğrafları