kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kral Abdullah

Arabistan'ın yeni Kral'ı kim olacak?

Independent'ten ilginç iddia: Faysal Ailesi üyesi Kral Abdullah ile yerine düşünülen Prens Sultan ağır hasta... Tahta Sudayri Ailesi'nden Prens Naif geçebilir. O zaman iki aile arasında kan davası çıkar..
Petrol zengini Suudi Arabistan, bugünlerde Ortadoğu'daki Filistin, Irak veya İran gibi konulardan çok kendi "taht sorunu"yla meşgul. Ülkenin yeni liderini belirlemek üzere oluşturulan konsey, Kral Abdullah'ın (84) yerini kimin alacağı sorusuna yanıt arıyor ve geçiş döneminin kan davasına dönüşmemesi için çalışıyor. Kral Abdullah'ın ardından ülkenin başına 80 yaşındaki üvey kardeşi, savunma bakanı veliaht Prens Sultan'ın geçeceğini belirten İngiliz Independent gazetesi, "Ama kanser olan Prens Sultan mayıs ayında tedavi için gittiği Cenevre'den hastalığı ağırlaştığı için geri döndü. Sayılı günleri olduğu söyleniyor" diye yazdı.

TAHT SUDAYRİLER'DEN YANA
Prens Sultan'ın Kral'dan önce ölmesinin, Suud ailesini oluşturan reformist Faysal ile muhafazakâr Sudayriler arasındaki iktidar savaşını alevlendirebileceğini belirtti. Sultan'dan sonra taht için İçişleri Bakanı El Naif'in isminin geçtiğini belirten gazete, "El Naif'i de Riyad Valisi Prens Salman ve Dışişleri Bakanı Prens Suud izliyor. Naif ve Salman Sudayri ailesinden. Bu durum, Kral'dan sonra tahtın yeniden Sudayriler'in eline geçmesi ihtimalini de güçlendiriyor" tespitinde bulundu.