kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Küçül, küçül de cebime gir

Kaya GENÇ
Dizüstü bilgisayar pazarında 14" ekranlı sistemlerin fiyatları hızla düşüyor, ama artık devir netbook devri: Yalnızca 7" büyüklüğündeki ekranlarıyla yeni nesil netbook'lar eski dizüstü bilgisayarlara ciddi bir alternatif oluşturuyor..
HİKÂYESİ
EEE PC

Tayvan'ın ünlü bilgisayar şirketi Asus'un geçen yıl piyasaya sürdüğü Eee PC, ay başından itibaren Türkiye'de de satılmaya başladı. Eee PC'nin piyasaya sürülen 4G modeli özellikle yazı yazmak, internette gezmek için ideal görünüyor.

EKRANI
Asus rakip firmaları zor durumda bırakan bir tercih yaptı ve 7" ekranı olan bir dizüstü bilgisayar üretti. Ekran, parlaklık konusunda pek başarılı değil; güneş tepenizdeyken ekranı seçmekte zorlanacaksınız. 800*480 çözünürlük de iş görüyor ama birden fazla pencere açanların işi zor.

HIZI
512 MB belleği ve Intel Celeron-M işlemcisi olan Eee PC, belki beş yıl önce çok hızlı sayılabilirdi, ama bugün ömrünü tüketmiş bir çip kullandığı için bu alanda rakibine yeniliyor. Yine de müzik dinleyip internette gezerken hızın o kadar da dert olacağını zannetmiyoruz.

SABİT DİSKİ
Nefesinizi tutun: Yeni Eee PC'nin sabit diski tam... Tam 4 GB büyüklüğünde! Başlıca amacı kullanıcısını internette gezdirmek olan sistemde hafıza kartı girişi de bulunuyor. Ayrıca Eee PC'de CD veya DVD okuyucu da bulunmuyor, sonra demedi demeyin.

PİL ÖMRÜ
Asus'un bilgisayar dergisi yazarlarına dağıttığı ilk Eee PC'lerin pil ömrü dört saate yaklaşıyordu. Sonra "Yanlışlık oldu," diyerek ancak iki saat giden bir pille sistemi satmaya başladılar. Bir saatte şarj olan bu pil uzun yolculuklar için yetersiz olabilir, o yüzden 100 dolar daha verip ekstra pil almayı da düşünebilirsiniz.

TAŞINABİLİRLİK
Eee PC, VAIO'nun çocuğu gibi duruyor; 7" ekranı ve 900 gram ağırlığıyla bu alanda rakip tanımıyor.

FİYATI
Teknosa'da Windows XP'li versiyonu 575 YTL, Linux işletim sistemli versiyonu 540 YTL'ye satılıyor.

* * *
HİKÂYESİ
VAIO TZ
Sony Vaio dizüstü ailesinin en küçük dizüstü bilgisayarlarını içeren TZ serisi performans, sağlamlık, taşınabilirlik ve pil ömrü gibi alanlarda rakipsiz. Ancak Vaio TZ bu özellikleri yüksek bir fiyata sunuyor.

EKRANI 11.1" büyüklüğündeki ekranı X-black LCD teknolojisine sahip. Parlaklık açısından Eee PC'yi beşe katlıyor. 1366*768 çözünürlüğü de Eee PC'den çok üstün.

HIZI
Intel Core 2 Duo işlemcisi var -piyasadaki en hızlı çiplerden birine sahip. 2 GB belleğiyle aynı anda iTunes, Firefox, Windows Media Player ve Office programlarını oldukça hızlı bir biçimde kullanmak mümkün.

SABİT DİSKİ
Dizüstü bilgisayarlar için gayet yeterli olan, 120 GB'lık bir sabit diski var. Ayrıca Memory Stick aracılığıyla kameradan doğrudan veri taşıyabilir, DVD yazıcısıyla dosyalarınızı arşivleyebilirsiniz.

PİL ÖMRÜ
Sony yetkilileri 360 dakika pil ömrü olduğunu söylüyor, ancak Windows Vista gibi bir pil canavarı kullandığı için altı saatin biraz ütopik olduğunu söylemek lazım. Beş saatte şarj olan pili yine de müthiş bir güce sahip.

TAŞINABİLİRLİK
Piliyle birlikte 1 kilo 190 gram ağırlığında. 2 buçuk kiloluk 14" bilgisayarlara alışanlar farkı hissedecek.

FİYATI
Vatan Bilgisayar'da 4600 YTL'ye, yani Eee PC'nin yaklaşık 10 katına satılıyor. Ama zaten kimse teknolojide güzel şeylerin ucuz olduğunu söylemedi ki...
Haberin fotoğrafları