kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşte Wansink'in kilo vermeyi kolaylaştırmak için tavsiyeleri....

31.05.2008
1- Delilleri ortada bırakın
Wansink, şarap içerken her defasında farklı bir kadeh kullanmayı ve şarap şişesini ortada bırakmayı öneriyor. Aynı şey kâğıt içine sarılı bir şeyler yerken de geçerli. Ne kadar fazla yiyecek ve içecek tükettiğimizi görmek, yüzde 28 daha az yememize yol açıyor.

2- Favori yiyeceklerinizi gözden geçirin
Kendinizi sevdiğiniz yemeklerden mahrum etmeyin. Ama Wansink, en sevdiğimiz yemek dondurma ise üç numaraya çorba gibi daha sağlıklı bir yiyecek koymamız gerektiğinin de altını çiziyor. "Sevdiğiniz yiyecekler listesini yeniden düzenleyin. Çilek yemeyi çok mu seviyorsunuz, çileği moraliniz bozuk olduğu zaman, sizi mutlu etmesi için yiyin. Örneğin işten moraliniz bozuk şekilde eve döndüğünüzde yiyin," diyor.

3- Uzun bardaklar kullanın
Wansink, "Uzun, ince bardakların daha fazla sıvı aldığı fikri yaygındır. Bu nedenle çoğu insan uzun, ince bardaklar yerine kısa geniş bardak kullanmayı tercih eder. Şarap içerken uzun bardakları tercih edin. Böylece normalinden daha fazla içtiğinizi zannedersiniz ve durma zamanının geldiğini düşünürsünüz," diyor.

4- Küçük tabak ve kâseler tercih edin
Porsiyonların ve tabakların özellikle son birkaç yılda gitgide büyüdüğüne dikkat çeken Wansink, "Siz küçük tabaklar tercih edin. Böylece otomatik olarak daha az yiyeceksiniz ve aynı oranda kendinizi doymuş hissedeceksiniz," diyor. Büyük tabaktan küçük tabağa geçme alışkanlığı, yaklaşık yüzde 28 daha az yemek yemeye neden oluyormuş.

5- Yarım tabak kuralını uygulayın
Wansink'in önerilerinden bir diğeri ise tabağın yarısını sebze ve salata ile doldurmak. "Böylece karbonhidrat ve protein için daha az yer kalır. Canınız daha fazla makarna çektiyse de aynı oranda sebze de yemelisiniz. Yemek sonunda kalori hesabına giderseniz, sebze ve salata tüketimi nedeniyle daha az kalori almış olursunuz," diyor.

6- Yüzde 80 doyunca, yemeyi kesin Doyma noktasından yüzde 30 daha az yemek, hâlâ aç kalmamıza neden olabilirmiş. Ama Dr. Wansink, "Yüzde 20 azı kimse fark etmez," diyor. Üç farklı doyma ve açlık derecesi varmış: Çok aç, çok tok ve daha yemek için yer olan. Wansink, "Daha yemek için yer varken, siz durun," diyor.

7- Servis yapın
Yemek masasında servis yapmak ve tabakları hazırlamak da daha az yemek için başka bir alışkanlık olabilir. "Bu sayede yüzde 14 daha az yersiniz," diyor Wansink. Tabakları kendi hazırlayan kişi, ne kadar yiyeceğini daha iyi kestirip, ona göre ayarlama yaparmış.

8- Abur cuburları ortadan kaldırın
Wansink, masasının üzerinde çikolata, patates cipsi gibi abur cubur görenlerin yemeye daha meyilli olduklarını belirtiyor. Oysa bu tür yiyecekler masanızdan beş dakika yürüme mesafesinde bile olsa daha az tüketiliyormuş. Wasink'in tavsiyesi: Tabii ki de abur cubur yerine, masanızda meyve gibi sağlıklı yiyecekler bulundurmak.

9- Abur cuburları tabak içinde, masada tüketin
Araştırmalar televizyon karşısında oturan kişilerin her yarım saatte daha fazla patlamış mısır tükettiğini gösteriyormuş. Wansink, "Televizyona odaklanmışken ne kadar fazla yediğimizin farkına varmayız. Bu nedenle abur cuburu yemek masasında, tabak içinde yiyin ve ona konsantre olun. Böylece işin ayarı kaçmaz ve daha az yemiş olursunuz," diyor.

10- Yavaş yiyin
Artık herkes yeme sinyalinin beyne ilk lokmadan 20 dakika sonra gittiğini biliyor. Bu nedenle ne kadar hızlı yersek, o kadar fazla yiyoruz. Wansink, yavaş yemenin, daha az yemekle tatmin olunmasına neden olacağını söylüyor. "Masada en son yemeye başlayan ve bitiren siz olun," diyor.

Daha fazla bilgi için: www.mindlesslybetter.org
Haberin fotoğrafları