kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güler Ann, bütün aile bireyleriyle konuşarak sorunları çözüyor.

Çocuğunuzun sorunları yerinde çözülür

Neslihan TUNÇ
31.05.2008
Çocukların sorunları arttıkça, uzmanlar da bunları çözmek için farklı yöntemlere başvuruyor. Çocuk Psikoloğu ve Aile Terapisti Güler Ann, evde ya da okulda, çocuğunuz nerede sorun yaşıyorsa, onu izliyor ve sorunları yerinde çözümlüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çocuğunuzun sorunları yerinde çözülür
Bağırıyor, çağırıyor, kimseyi dinlemiyor, yemek yemiyor, ders çalışmıyor, arkadaşlarına vuruyor, öğretmenlerine karşı çıkıyor... Ve her şey kontrolden çıktığında aileler soluğu psikologda alıyor. Ancak çocuğunuzu bir muayenehaneye götürmeyi istemiyorsanız veya uzmana götürmeye ikna edemediyseniz dert etmeyin, evlere hizmet veren bir psikolog da var. Çocuk Psikoloğu Güler Ann, çocukları evde ve okulda gözlemleyerek neyin yanlış olduğunu belirliyor. Eğer evdeyse annenin, okuldaysa öğretmenin arkadaşı rolüne bürünüp çocuğu izliyor. Yani çocuklar onun bir psikolog olduğunu bilmiyor. Tabii sadece çocuğu değil, bütün aile bireylerini yerinde gözlemliyor. Onlarla birlikte yemek yiyor, oyunlar oynuyor, sohbetler ediyor. Yaptığı incelemelerin ardından düzeltilmesi gerekenleri bir bir not edip, aile bireylerine ödevler veriyor. Güler Ann bu farklı metodu kendisinin geliştirdiğini söylüyor. 25 yıl Amerika'da yaşayan Güler Ann'in önce Amerika'da, sonra İstanbul'da anaokulları varmış. O dönemde anaokulunda gayet uyumlu olan çocuklar evlerinde sorunlar yaşayınca kendisine "Ne yapabiliriz?" diye soran anne babalara önerilerde bulunuyormuş: "Ama sorun ortadan kalkmıyordu. Zamanla arkadaş olup evlerine misafir olarak gittiğim ailelere bir bakıyordum ki durum anlattıklarından çok farklı. Bunun üzerine masa başında yönlendirmeye çalışmak yerine, evlere daha sık gitmeye başladım." Şimdi ise kendisine başvuran ailelerle ilk önce ofisinde görüştüğünü söyleyen Güler Ann, bu görüşmelere çocukların katılmadığını ekliyor: "Sorunları önce anne babadan dinliyorum. Çocuğun okulda sorunu varsa okula gidiyorum. Çocuk ofise gelmemiş olduğu için beni tanımıyor. Sınıfta bir köşede oturup izliyorum. Daha sonra eve gidip gözlemliyorum. Ailelerden yaşadıkları problemleri ben oradayken mümkün olduğu kadar tetiklemelerini istiyorum. Çocuklar beni bir misafir gibi gördükleri için çok rahat davranıyorlar. Anne babalar ise daha doğru davranmaya özen gösterse bile, gerekli olan ilişki dinamiklerini her zaman gözlemleyebiliyorum. Günün sonunda bir program hazırlıyorum ve aileye veriyorum."

DAHA ETKİLİ OLUYOR
Genelde sorunların, anne baba yerine çocukların patron olmasından kaynakladığı görüşünde Güler Ann: "Bunu tersine çevirmek lazım. Çok kez anne babalara aslında sorunun onlardan kaynaklandığını göstermem gerekiyor. Çocuklar davranışlarının çoğunu ilgi için yapar. Anne baba olumsuz ilginin de olumlu ilgi kadar davranışı pekiştirdiğinin farkında olmayabiliyor. Bu tarz şeyleri önceden anlatsam bile yerinde gösterdiğim zaman çok daha etkili oluyor." Gittiği evlerde ailenin bütün bireyleriyle konuşabilmenin getirdiği avantajları vurgulayan Ann, şöyle bir örnek veriyor: "Son gittiğim evde sofrada otururken herkesin değişmesini istediği bir şeyi dile getirmesini söyledim. Aslında evin genç kızı için çağırmışlardı ama babanın tek istediği, annenin günde sadece 15 dakika onunla sohbet etmesiydi. Demek ki tek sorun kızları değilmiş." Ankara'da ve İstanbul'da muayenehaneleri olup, ayrıca özel bir psikiyatri kliniğinde ve üniversitede çalışan Güler Ann, en çok evlere gitmeyi sevdiğini söylüyor: "Orada masa başında göremediklerini görebiliyor, ofiste yapmadığını kısa sürede başarabiliyorsun. Anne az ders çalıştı diye çocuğunu azarlayacağına, biraz çalıştığı için övdüğünde mutlaka ilişkileri değişecek, daha olumlu olacaktır."