kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bebek için anne sütü gibisi yok

İlknur Akman
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüm annelere, bebeklerini bir yıl boyunca emzirmelerini salık veriyor. Emzirebilmek ve bebeğinizi, yerine hiçbir gıdanın konulamadığı anne sütüyle beslemek için, işte bilmeniz gerekenler..
Emzirmek besin olarak üstünlüklerinin yanında, anne için de gerçekten olağanüstü keyif veren bir duygu. Çocuğunuzu sütünüzle beslemek ve büyütmek büyük haz. Anne sütünün en az ilk altı ay verilmesi ise, bebeğinizi her türlü enfeksiyondan ve çeşitli hastalıklardan koruyor. Daha fazla verebilirseniz ne ala... Anne sütüyle beslenen bebeklerde ishal, zatürre, orta kulak iltihabı daha az görülüyor örneğin. Özellikle doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde üretilen ve 'kolostrum' denen sarı renkli sütte bağışıklık sistemi hücreleri ve hastalıklardan koruyan atikorlar yüksek düzeyde bulunuyor. Anne sütünün ileriki yaşlarda diyabet hastalığı riskini azalttığı da biliniyor. Ayrıca bebeğin çene ve diş gelişiminde de olumlu rolü var. Zeka gelişimine de çok olumlu etki ettiği de bilinen bir gerçek. Peki emzirmenin anneye faydaları yok mu? Elbette var: n Emziren annede doğum sonrası görülen kanamalar daha çabuk kesiliyor, n Prolaktin hormonunun yumurtalıklar üzerindeki etkisi sonucu doğurganlık gecikiyor, (ama sakın 'Emziriyorum, öyleyse hamile kalmam,' demeyin) n Emziren kadınlarda kemik erimesi daha nadir görülüyor, n Emzirmiş kadınlarda göğüs ve rahim kanserine yakalanma riski çok daha az.

DOĞRU EMZİREBİLMEK İÇİN

Anne bebeği emzirmeye başlamadan önce ellerini sabunla yıkayıp, meme başlarını kaynatılmış su ile silmesi gerekiyor. Emzirmeye geçmeden önce bebeğin altının temiz olmasına ise özen gösterilmeli. Annenin her gün ya da gün aşırı duş alması ise meme başlarının temizliği açısından önemli. Bebeği emzirdikten sonra meme başlarına biraz süt sürülmesi ise onları korumak ve yara olmasını engellemek için alabileceğinizi en basit ama çok yararlı bir önlem. Emzirirken bebeği memeye yakın ve düzgün tutmak ise meme başı çatlaklarının önüne geçmenizi sağlıyor. Anne göğüslerinde şişlik hissediyorsa memesini sağması tavsiye ediliyor. Bunu elle ya da satı alacağınız bir süt pompasıyla yapmak mümkün. Süt sağılması en az üç saatte bir yapılmalı. Bu hem sütün devamlılığını sağlamak hem de göğüste oluşacak tıkanıklıkları önlemek için gerekli. Birkaç haftadan sonra süt azalıyor gibi ise birkaç gün çok sık, yani 1-2 saatte bir sağma yapılabilir. Sağdığınız sütleri özel saklama poşetlerine koyup, dondurulmuş sütü altı ay boyunca buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Sağdığınız sütü 24 saat içinde kullanmayacaksanız da hemen dondurmalısınız. Aynı şekilde buzluktan çıkarıp çözdürdüğünüz sütü de 24 saat içinde tüketmelisiniz. Sütün protein yapısının bozulmaması için asla tekrar dondurulmaması gerekiyor. Donmuş sütü ise kesinlikle mikrodalga veya ocakta ısıtıp çözdürmeye çalışmayın çünkü tüm besin değerini öldürmüş olursunuz. En doğrusu oda sıcaklığında çözülmesini beklemek.