kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bu yazı hayatınızı değiştirecek!

Yaprak Aras ŞAHİNBAŞ
Site site gezmekten sıkılanlar, internette aradığını kolay bulamayanlar, zaman tasarrufu arzulayanlar... Huzurlarınızda 'açılış sayfası' konseptinin katili, yeni postacımız: RSS!..
Günde yaklaşık 20 haber sitesi, 100'ün üzerinde de blog takip ediyorum. Günlük okuduğum haberlerin sayısı rahatlıkla bini geçiyordur. "Delirmiş!" diyeceksiniz. Ama benden de beterleri var. 400'ün üzerinde blog takip eden insanlar tanıyorum. Hiçbirimiz işsiz güçsüz falan değiliz. Hepimizin bayağı tempolu iş hayatları ve sosyal yaşantıları var. İnternet bağımlısıyız 'evvel Allah', ama bahsettiğim şeyi yapabilmek için asosyal bilgisayar kurtları olmamıza gerek yok. Çünkü bizler, RSS'in nimetlerinden faydalanıyoruz. Kimilerine göre 'e-postadan sonraki en önemli internet icadı' olan RSS'in açılımı, genel olarak 'Rich site summary' (zengin site özeti) ya da 'Really simple syndication' (çok basit dağılım) olarak biliniyor. Kimi yerde 'rahat sayfa süzgeci' diye de geçiyor. Aslında birkaç yıllık bir teknoloji olmasına rağmen kullanımı, özellikle de ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başladı. Peki nedir bu RSS?

HABERLER SİZE GELİYOR

Eskiden ilgi duyduğumuz siteleri, blogları tek tek ziyaret ederdik. En iyisinden, sevdiklerimizi 'sık kullanılanlar'a eklerdik ki, adresini uzun uzun yazmadan, tek tıkla erişelim. Ama takip ettiğimiz site ve bir de üzerine blog'lar arttıkça, bu işlemler hayli zaman almaya başladı. Aralarından ilgimizi çeken haberleri, yazıları bulup çıkarmak da ayrı bir külfet oldu çıktı! RSS'i icat edenler, "Hep biz mi onlara gideceğiz, biraz da onlar bize gelsin," demiş ve internetin kullanımını tersine döndürmüş. Yani artık siz site site gezmiyorsunuz; takip ettiğiniz sitelere haberler eklendikçe, blog'lara yeni post'lar kondukça onlar size geliyor. Hem de anında. Posta kutunuza e-mail gelir gibi, haber ve post yollanıyor.

BAĞIMLILIK YAPIYOR

Bunun için ilk iş, RSS okuyacağınız bir posta kutusu, yani RSS okuyucudan hesap açmak. www.bloglines.com, www.netvibes.com, www.fastladder.com, bu basit okuyuculardan bazıları. İkinci adım ise, tek tek gezdiğiniz sitelerin adreslerini kurduğunuz bu okuyucuya kaydetmek; yani abone olmak. Ondan sonra bakın neler oluyor! Ben mesela, Google Reader kullanıyorum. iPhone uygulaması sayesinde, telefonumdan da her an haber okuyabiliyorum. İlgimi çeken haberleri, Google kullanan diğer arkadaşlarımla da tek bir tuşla paylaşabiliyorum. Yalnız uyarmadı demeyin. RSS, fena şekilde bağımlılık yapıyor. Başlarda birkaç site ve blog'la başlıyor, daha sonra sayılarını artırıyorsunuz. Zamanla okunmamış iletilerinizin sayıları binleri geçiyor. Bir arkadaşımda 12 bini bile gördüm! Siz siz olun, RSS'i bilinçli kullanın. "Bunların hepsini nasıl okuyacağım!" diye delirip hesabınızı toptan kapatmak zorunda kalmayın.