kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Nihayet çekiliyor

Yeni Haber
ABD'de Demokrat Partide başkan adaylığını Barack Obama'nın garantilemesinin ardından bile bir süre yenilgiyi kabul etmeyen Hillary Clinton, sonunda uğradığı baskıların neticesinde çekilmeye ve 4 Kasımdaki başkanlık seçiminde Obama'yı desteklemeye karar verdi.

Clinton'ın çekileceği haberlerinin medyada yer almasından birkaç saat sonra açıklama yapan Clinton'ın kampanyası, bu bilgiyi doğruladı.Clinton'ın haberleşme direktörü Howard Wolfson, Hillary'nin cumartesi günü Washington'da kampanyasının görevlileri için düzenleyeceği bir toplantıda çekilerek Obama'yı destekleyeceğini açıklayacağını ve kampanyasına katkıda bulunanlara teşekkür edeceğini, partililere birlik çağrısı yapacağını söyledi.

Senatör Obama'nın salı günkü son önseçimlerle birlikte partinin başkan adaylığını garantileyecek delege sayısını aşmasının ardından, senatör Clinton bir konuşmada kendisi galip gelmiş gibi davranmış ve çekilme yönünde henüz herhangi bir kararı olmadığını duyurmuştu.Ancak bu gelişmenin ardından gelen gün içinde Clinton'ı destekleyen partinin kayda değer isimleri, Hillary'ye çekilmesi yönünde baskı yaptı.

Medyadaki haberlere göre iki ayrı telekonferansta Clinton ile konuşan kendi taraftarı 8 senatör ve 20 kadar Temsilciler Meclisi üyesi, artık çekilme zamanının geldiği telkininde bulundu.Hillary'nin, danışmanlarıyla da görüştükten sonra artık yarışı bırakma kararını aldığı belirtildi. Clinton'ın kampanyasından edinilen bilgiye göre, cumartesi günkü toplantıda Hillary teknik olarak kampanyasını askıya aldığını ve başkanlık seçiminde Obama'yı desteklediğini duyuracak. Clinton böylece, olağanüstü bir gelişmeye karşı, partinin ağustos sonundaki kurultayında yapılacak seçimde adını adaylar listesinde tutma hakkını korumaya devam edecek. Ancak uzmanlar bunun teknik bir ayrıntı olduğunu ve cumartesi gününden itibaren Hillary'nin adaylığının fiilen sona ereceğini kaydediyor.

Bu arada ABD medyasında yer alan bilgilere göre Obama'nın kampanyasının yetkilileri, siyahi senatörün Clinton'ın kendisinin yardımcısı olarak kasım seçimine girmesi fikrine soğuk baktığını dile getirdiler. Demokrat Partide bazı çevreler Clinton'ın Obama'nın yardımcısı olarak seçime katılmasının partinin kazanma şansını arttıracağını düşünüyor. Ancak Obama ile Clinton arasındaki uyumsuzluğa dikkat çeken uzmanların çoğu, bunun düşük ihtimal olduğunu belirtiyor. 4 Kasımdaki başkanlık seçiminde Obama ile Cumhuriyetçi senatör John McCain yarışacak.