kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Tuvalet kâğıdı olur' denilen Euro 10 yılda doları yenip tahta oturdu

MAHMUT SANCAK
Amerikalı ekonomistlerin başlangıçta tuvalet kâğıdı olarak niteledikleri Euro hayata geçeli 10 yıl oldu. Uzmanlar Euro'nun elde ettiği başarılara rağman performansının beklenenden düşük olduğunu söyledi..
Avrupa Merkez Bankası ve ortak para birimi Euro hayata geçişlerinin 10'uncu yılını kutluyor. Başlangıçta özellikle ABDli ekonomi çevrelerince fazla uzun ömürlü olmayacağı hatta tuvalet kâğıdı olarak nitelendirilen Euro aradan geçen on yılın sonunda dünya ekonomisinde kendine yer edinmeyi başardı. Dolar karşısında 2001 yılında 0.80 cent ile tarihinin en düşük seviyelerini gören Euro şu sıralar dolar karşısında bir rekordan diğerine koşuyor. Euro geçtiğimiz hafta dolar karşısında 1.60'dan işlem gördü. Euro'nun döviz rezervi konusunda tercih edilme oranı da 1999 yılında yüzde 18 seviyesindeyken 2007'de yüzde 26.5'e kadar yükseldi.

BAŞARILAR YETERLİ DEĞİL
Ekonomi çevreleri ortak para biriminin hayata geçmesi ve küresel piyasalarda kullanılmaya başlanmasının büyük bir başarı olduğunu ancak Euro'nun hem ekonomi hem de finansal alanında sağlayacağı düşünülen dinamizmin beklentilerin çok altında kaldığına işaret ediyor. Diğer yandan yeni para birimi Birlik içerisinde iki farklı ekonomik hayatın yaşanmasına neden olduğu için de büyük eleştiri alıyor. Özellikle AB genelinde uygulanan ortak faiz politikası başta İspanya, İrlanda, Portekiz ve Yunanistan olmak üzere ekonomisi çok güçlü olmayan ülkeler için büyük sorun oluşturdu. Uzmanlar Euro'nun geçen on yıl sonunda çocukluk dönemini atlattığını ancak ergenliğe çıkıp çıkamayacağının ise henüz belli olmadığını ileri sürüyor.