kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Abdullah Gül

Gül, 7 devle kahvaltıda yatırım çağrısı yapacak

Hazal ATEŞ - Seçkin ÜREY ANKARA
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya ziyaretinde ülkenin önde gelen Marubeni ve Mitsui gibi doğrudan yatırımcı firmalarının yedisinin yöneticileriyle kahvaltıda buluşarak, Türkiye'deki yatırım fırsatlarını anlatacak..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, salı günü başlayacağı Japonya ziyaretinde bu ülkeden Türkiye'ye doğrudan yatırım çekebilmek için önde gelen dış yatırımcı şirketlerin temsilcileriyle bir araya gelecek. Toyota Motor, Mitsubishi, Sojitz, Marubeni, Sumitomo, Mitsui ve Itochu'nun yöneticileriyle kahvaltı edecek olan Gül, şirketlerden Türkiye'de yatırımı olanlardan artırmaları ve diğerlerine yatırım yapmaları çağrısı yapacak. Kahvaltı, üst düzeyde olacak. Dört şirket, yönetim kurulu başkanı seviyesinde ve diğer üçü yönetim kurulu başkan yardımcısı seviyesinde katılacak. Piyasa değerleri toplamı 328 milyar doları bulan yedi şirket, Japonya'nın dış ticaretinde önemli rol oynuyorlar. Toyota ve Mitsubishi ürettikleri motorlu araçlarla tanınsalar da, söz konusu yedi şirketin uluslararası alanda metal, madencilik tekstil, makine, ulaştırma, gıda, enerji, altyapı yatırımcılığı ve işletmeciliği gibi sektörlerde yatırımları bulunuyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün Japonya ziyaretine büyük önem verdiğini belirten yetkililer, "Son açıklanan ülke bazında verilere göre Japonya'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye tutarı 6.9 milyon dolar. Diğer ülkelerde kurulu Japon şirketleri yatırım yapıyor olsa da bu rakam, yatırım çekmemiz gerektiğini ortaya koyuyor" yorumunda bulundu.

KALKINMA BANKASI'NDA SUNUM
Japonya'ya ilk kez Cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleştirilecek ziyarette, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu da Türk - Japon İş Forumu düzenleyecek. İş dünyasını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun temsil edeceği ziyaret sırasında Japonya Dış Ticaret Teşkilatı ve Japonya Kalkınma Bankası'nda yapılacak sunumlarda Türk işadamlarına Japonya hükümeti ve kurumlarınca sağlanan iş fırsatları, kredi-finans önerileri aktarılacak.

DOSTUZ AMA TİCARET YOK
Türk-Japon İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, yaptığı değerlendirmede son 10 yılda Japonya ile ticari ilişkilerin gerilediğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Japonya geçmiş yıllarda Toyota, Honda gibi önemli yatırımlar yaptı. Ancak artık yatırımcı olarak gelmiyorlar. Türkiye önemli oranda ithalat yapıyor. Ancak karşılığında bir şey ihraç etmiyor. Japon sermayesi de bu açığı yatırımlarla dengelemeye çalışıyordu. Ekonomik ilişkilerin yeniden canlanması için bu gezi çok önemli. Sayın Gül'ün olması da çok önemli. Türkiye'nin ekonomik performansı, direkt yabancı sermayenin ilgisi ortada. Bu tablo Japonya'ya da anlatılmalı."
Haberin fotoğrafları