kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Dünyaya ayak uyduramadık 3 milyar dolar kaybettik'

SEÇKİN ÜREY
Deri sektörünün temsilcileri, 16 yılda ihracat içindeki paylarının yüzde 4.5'ten 1'e düştüğünü belirterek bu düşüşün 3 milyar dolar kayıp anlamına geldiğine işaret etti..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Dünyaya ayak uyduramadık 3 milyar dolar kaybettik'
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Lemi Tolunay, deri sektörünün küresel rekabete ve Türkiye'nin genel ihracatındaki gelişimine uyum sağlayamadığını ve küreselleşmeşe ayak uyduramadığını belirtti. Tolunay, sektörün 16 yılda 3 milyar dolardan fazla ihracat kaybı yaşadığını söyledi. Türk Deri Sektörünün Geleceği, Uşak'ın Türk Deri Sektöründeki Yeri ve Önemi konulu panele Tolunay'ın yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mehmet Büyükekşi, TOBB Deri Sektörü Meclis Başkanı Hakkı Matraş, Türkiye Deri Vakfı Başkanı Mahmut Yeşil, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Ramazan Hazar, Desa Deri Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet katıldı.

'YTL VE ENERJİ ZORLUYOR'
1992'de Türkiye'nin genel ihracatı 15 milyar dolar olduğunu ve deri sektörünün payının 645 milyon dolarla yüzde 4.5 olduğunu anlatan Tolunay, "2007'de ise sektörün payı yüzde 1.1 oldu. Genel ihracattaki büyümeye bakılınca bugün sektör 4.8 milyar dolarlık ihracat yapmalıydı. Küreselleşmeye de ayak uyduramamışız" dedi. Tolunay, şunları söyledi: "Devletin tarım politikası tam netlik kazanamadı. Uzakdoğu ülkelerinden kalitesiz deri ürünleri serbestçe ülkeye giriyor. Güçlü YTL, enerji maliyetleri sektörü uluslararası rekabette zorluyor. Sonuç olarak bu iki faktör dericiliği gerektiği gibi dünyaya açılımını etkiliyor. Önemli bir alt yapımız var, dünya 4'üncüsüyüz ama güçlü konumumuzu değerlendiremiyoruz."

ÜRETİME KÖSTEK
TOBB Deri Sektörü Meclis Başkanı Matraş ise "Sağdan soldan 'deri sektörü bitti' diye laflar duyuyoruz. 70 milyon ayakkabı giyiyor, bayanlar çanta, kemer kullanılıyor. Deri sektörü biter mi hiç. Biz yıllardır ihracat için canla başla çalışıyoruz, çocuklarımız bu yolda yetiştirdik. Ama para politikası bu şekilde uygulanırsa yanlış olur" diye konuştu. Dolar ve Euro'nun bu kadar değer kaybetmesinin üretime köstek olacağını vurgulayan Matraş, "Benim malım diğerlerine göre pahalı kalır. Ama para politikalarında iyi şeyler olacağının sinyallerini de alıyoruz" dedi. Büyükekşi de "Türkiye'de özellikle metropollerde üretim yapmak sıkıntılı ve masraflı olmaya başladı. Yeni çözümler üretmeliyiz" diye konuştu.