kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Özilhan (ortada), yeni pazar hedeflerini; Özbekistan, Azerbaycan olarak belirledi.

Gelen tekliflere sıcak bakmıyoruz basamakları birer birer çıkıyoruz

Anadolu Grubu Başkanı Özilhan, dünyanın 18'inci bira üreticisi olan Efes Bira Grubu'na devlerden teklifler geldiğini belirterek "Tekliflere sıcak değiliz, basamakları adım adım çıkmayı planlıyoruz" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Gelen tekliflere sıcak bakmıyoruz basamakları birer birer çıkıyoruz
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, marka değeri 2.5 milyar dolar dolayında hesaplanan Efes Bira Grubu'na dünya devlerinden gelen tekliflere sıcak bakmadıklarını ve dünyanın 18'inci bira üreticisi olarak basamakları adım adım çıkmayı planladıklarını söyledi. Özilhan, Hindistan pazarını yakın izlemeye aldıklarını dile getirdi. Anadolu Holding'e bağlı Efes Bira Grubu, 1999'da ilk markası Stary Melnik'i (İhtiyar Değirmenci) çıkarmasından bugüne 700 milyon dolarlık yatırım yaptığı Rusya'da yılda 120 milyon kişiyi birayla yakalar aşamaya yükseldi. 1.2 milyar litrelik üretimle Rusya pazarının dördüncü büyüğü olan Moscow-Efes Bewery (MEB), 2008 yılı ciro hedefini de 700 milyon dolar olarak belirledi. Özilhan, kriz dinlemeyip Rusya pazarına zamanında girmekten memnun olduklarını belirterek, bölgede ek yatırım ve yeni fabrika alımlarıyla büyümeyi hep gündemde tuttuklarını söyledi. Dünya devlerinin Efes için sürekli teklifle geldiğini belirten Özilhan "Biz bu tekliflere sıcak bakmıyoruz. Dünyanın bağımsız biracısı olarak büyümemizi sürdürmeyi planlıyoruz. Şu anda dünyanın 18'inci bira üreticisi konumundayız. Basamakları adım adım çıkmayı planlıyoruz" dedi. Özilhan, önümüzdeki dönemde Özbekistan ve Azerbaycan'a da yöneleceklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Aslında şu anda Hindistan'ı da yakın izlemeye almış durumdayız. Kesinleşmiş hiçbir kararımız yok. Tümüyle fırsatlara bakıyoruz. Hindistan'da kişi başı bira tüketimi yıllık 1 litre düzeyinde. Yani, Rusya'nın bundan 15 yıl önceki hali gibi. Hindistan'da bira pazarının önümüzdeki dönemde büyüyebileceğini düşünüyoruz."

DÜNYADA 3'ÜNCÜ SIRADA
Efes Rusya Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, Rusya bira pazarının son 8 yılda yüzde 167 büyüdüğünü ifade ederek, şunları anlattı: "Rusya'da yıllık kişi başı tüketim 1999'da 29.5 litreyken 2007'de 81 litreye yükseldi. Rusya bugün 140 milyonluk nüfusuna rağmen, Çin ve ABD'nin ardından 10.5 milyar litrelik yıllık bira tüketimiyle dünya üçüncülüğüne yükselmiş bulunuyor. Bira pazarı, votka karşısında büyümesini ve güçlenmesini sürdürüyor. Rusya'nın geleneksel içkisi votka tüketimi adım adım düşüyor."