kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kimisi de Obama’nın konuşmasına karşı.

Obama'ya Milli Görüş sahip çıktı

Bilge ESER
ABD başkanlık yarışı internette de devam ediyor. Özellikle gençler arasında popüler aday Barack Obama için Facebook'ta 500'ün üzerinde grup kurulmuş durumda. Bunlardan biri ise Milli Görüşçülere ait..
Kasım ayında sandık başına gidecek olan ABD halkını kendi tarafına çekmek için adaylar, ellerinden geleni ardlarına koymuyor, her yerde zaman buldukça boy gösteriyorlar. Aylardır süren kampanyalar dahilinde televizyon programları, basketbol maçları ve lokantalara konuk oluyorlar... Ancak teknolojinin bu kadar ilerlediği 21. yüzyılda bir de işin sanal boyutu var. Günün 24 saatini internet başında geçirenler, artık tuttukları adayların 'boy gösteremedikleri' noktada devreye giriyor ve kendi kurdukları internet siteleriyle karşılıksız propagandalarını yapıyor. Son zamanların en popüler arkadaşlık sitesi Facebook, Türk siyasetçiler tarafından çok rağbet görmese de ABD seçimlerinde büyük bir atılım yapmış durumda. Demokratik Parti cephesinde kalan iki aday ve Cumhuriyetçi Parti'nin kesinleşen adayı adına birçok Facebook sayfası bulunuyor. ABD'nin ilk siyahi lideri olmak için yola çıkan Barack Obama üye bakımından Facebook'ta birinci giderken, Türkiye'den ilginç bir destekçisi ortaya çıktı: Milli Görüş...

VİDEOLAR VAR

Facebook'ta 154 üye sayısına sahip olan Milli Görüş, yine aynı sitede Barack Obama için bir grup kurmuş durumda. Hatta resmi olmayan bu grup, Obama için kurulmuş tek Türkçe grup olarak dikkat çekiyor. Bir dönem Müslüman olup olmadığı yönündeki tartışmalardan esinlenmiş olması muhtemel bu grubun 33 üyesi var. Kurucusu ise Hüm Hümeyra adlı türbanlı bir kadın. Sitede Obama'nın fotoğraflarının yanı sıra resmi sitesine de birçok link mevcut. Sayfada ayrıca siyahi liderin videolarını izleyebilir, siyasi geçmişini okuyabilirsiniz. Haberler bölümündeyse, Türkçe olarak Afganistan ve Pakistan üzerine olanlar da dahil son açıklamaları yer alıyor. Babası Kenya doğumlu olan ve tam adı Barack Hüseyin Obama olan başkan adayının, dedelerinin Müslüman olduğu kaydedilmişti. Obama ise her seferinde Hıristiyan olduğunu üstüne basa basa dile getiriyor. Obama'nın hemen ardından Demokratik Parti'nin adaylığı için çabalayan Hillary Clinton'a ise Türkiye'den sadece tek bir kişi destek veriyor. ABD'li gençler arasında oldukça popüler olan Barack Obama'nın, sanal dünyada da önde gitmesine şaşmamak gerek. Facebook sitesinde sadece kendi adına kurulmuş 19 sayfası olan Obama'nın, 500 kadar grubu var. Gidilmesi tavsiye edilen 500'den fazla 'etkinlik' haberi yayınlanmış. Resmi sitesinin üye sayısı diğerlerini katlıyor: 819 bin 148. Siteler arasında kendisini 'Obama için 1 milyon üye' toplama amacına adamış olan site de oldukça etkin. ABD dışında da oldukça popüler olan siyahi lideri, Kanada, Venezüella, hatta Eritre'den destekleyen gruplar var. Tabii Obama'nın ailesinden ötürü ortaya atılan 'Müslüman mı?' tartışmaları da internete taşınmış durumda. Aralarından en ilgincini ise, "Hâlâ Barack Obama'nın Müslüman olduğunu sanıyorsanız geri zekâlısınız," şeklindeki grup oluşturuyor. Facebook'ta ikinci sırada ise Hillary Clinton var. Üye sayısı 155 bin 421 olan Clinton'ın bir o kadar da sevmeyeni var. 'Hillary'yi durdurun' facebook grubunun amacı, adaylıktan çekilmesi için 1 milyon kişinin üye olmasını sağlamak. Bu çoktan başarılmış ve istenen sayı 16 bin üyeyle aşılmış durumda. Birçok grup da Clinton'ın eşi ve eski Başkan Bill Clinton üzerinden karalama kampanyasını sürdürüyor. Yaşının fazla olması nedeniyle kaybettiği popülerliği 'Vietnam kahramanı' sıfatıyla kazanmaya çabalayan Cumhuriyetçi John McCain (71), sanal ortamda oldukça geride kalmış durumda. Facebook'taki resmi sayfasında üye sayısı 124 bin 57 olan McCain, aynı partiden olan Başkan George W. Bush nedeniyle nefretin bir kısmını da nasiplenmiş durumda.
Haberin fotoğrafları