kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bodrum'u 60 yılda böyle bitirdik

Ercan SARIKAYA - Nurcan DEMİRTAŞ
Yaz sezonuna hazırlanan Bodrum Yarımadası bir yandan da 'betona' karşı ayakta durmaya çalışıyor. 1948 yılında çekilen fotoğrafta 'yeşil'in maviyle buluşmasına tanıklık eden Bodrum Yarımadası, 60 yılın sonunda çekilen fotoğraflarda 'S.O.S' veriyor..
Bodrum'u 60 yılda böyle bitirip, villa mezarlığına döndürdük. Bodrum, başta İngilizler olmak üzere yabancıların 'gayrimenkul' alımında tercih ettiği yerlerden biri haline gelince 60 yılda beton yığınına boğuldu. Ancak geçtiğimiz yıl yavaşlayan gayrimenkul satışı, Anayasa Mahkemesi'nin 'yabancıya satışı durdurma'sıyla tamamen bitince, 20 bin lüks villa birdenbire 'atıl' duruma düştü. Şimdi, cennet Bodrum Yarımadası'nın koylarından en güzel yamaçlarına kadar, her noktasından hayalet villalar yükseliyor. En acı itiraf ise Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan'dan geliyor: "Bodrum bitti." Yaz sezonuna hazırlanan Bodrum Yarımadası, bir yandan da 'betona' karşı ayakta durmaya çalışıyor. 1948 ile 1968 yıllarında çekilen fotoğraflarda 'yeşil'in maviyle buluşmasına tanıklık eden Bodrum Yarımadası, 60 yılın sonunda çekilen fotoğraflarda ise adeta 'S.O.S' veriyor.

ŞANTİYEYE DÖNDÜ
Bodrum Yarımadası'nın betona teslim olmasının trajik hikâyesi, başta İngilizlerin cennet koylardan konut almaya başlamasıyla tetiklendi. Yüksek taleplere yanıt vermek isteyen inşaat firmaları ile bunu fırsat bilen müteahhitler, koylardan tepelere kadar her yere villa-siteler inşa etti. Hatta bazı girişimciler, turizm alanı imarlı yerlere 'apart otel' adı altında birbirinden lüks villalar yaptı. Ardından da tapuda şerh konulmadığı için 'hülle' yöntemiyle bu yapıları konut olarak sattı. Bodrum Yarımadası'nda pastadan pay kapma yarışının zirvesi ise 2005 ve 2006 yıllarında yaşandı. Bölge bir anda şantiyeye döndü. Bu süreçte, çoğunluğu villa olmak üzere tam 5 bin yapı 'ruhsata aykırı' biçimde yükseldi. Ruhsata aykırı olarak inşa edilen yapılar Bodrum'da bin 150'yi, Bitez'de bini, Gölköy'de 250'i, Yalıkavak'ta 400'ü, Gümüşlük'te 200'ü, Kadıkalesi'nde 270'i, Turgutreis'te 250'yi, Akyarlar'da 280'ni, Gümbet'te 220'yi, Gündoğan'da 225'i, Torba'da 370' Türkbükü'nde 385'i buldu. İki yıl önce Bodrum Yarımadası'nı kültür ve gelişim bölgesi ilan edip Bodrum'un imar planlama yetkisini belediyelerden kendi bünyesine alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum'un doğal mimari yapısına da büyük bir darbe vurmuş oldu. Bakanlık 1/25 binlik planda yaptığı tadilatla, turizm imarlı alanlara eğimli arazilerde beş kat izni verdi. Alınan yeni kararla turizm imarına sahip eğimli arazilerde yapılacak oteller bundan böyle iki kat bodrum, üç kat ana bina şeklinde, beş kat olarak yükselebilecek.
Haberin fotoğrafları