kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

2008'de tasarımın 100 atlısı

Amerika'nın en çok satan haftalık dergilerinden TIME, 2008 yılının en iyi 100 tasarımını belirledi. Teknoloji, mimari, web sitesi, moda gibi kategorilerde yapılan seçimlerden en ilginçlerini derledik..
Moda
Balenciaga'nın Motorcycle çantaları
Balenciaga'nın Motorcycle çantaları 2001'den beri çok beğeniliyor. Tasarımı özgünlüğünden hiçbir şey yitirmiş değil.

İşin Erbapları
James Jean

Prada'nın 'patronu' Miuccia Prada özel bir iş ortaya çıkarmak istediğinde hemen James Jean'i arıyor. Jean de Prada'nın hayallerinden yola çıkarak illüstrasyonlar hazırlıyor.

Mimari
40 Bond

İsveç'te faaliyet gösteren mimarlık şirketi Herzog & de Meuron'un ABD'deki ilk projesi, graffiti tarzı duvarları, binayla aynı boydaki dev kapısı ve asansörlerle lobideki desenlerle dikkat çekiyor. Binanın çevresini kaplayan 6.5 metre uzunluğundaki çitler de cabası. Ian Schrager'in tasarımını yaptığı bina, modern Manhattan'ın havasına cuk oturuyor.

Teknoloji
iRobot

Bilim henüz herkesin her şeyi klonlanyabildiği bir aşamaya ulaşmadı, o günlere gelmeden önce en azından bu 800 YTL'lik robotla idare etmek zorundayız. Robotun gezdiği yerlerin görüntü ve seslere kablosuz iletişim teknolojisiyle ekrandan ulaşmak olası. Robotu tatile gönderip yaşadıklarını evden hiç çıkmadan izlemek, çok eğlenceli olabilir...

Ulaşım
Smart fortwo

Avrupa şehirlerinde son 10 yılda ufak ve akıllı Smart arabalar görmeye alıştık. Artık ABD pazarına da giren Smart'ın Amerika fiyatı 14 bin YTL. Ortalık Hummer arabalarla doluyken golf sahalarındaki arabalara benzeyen Smart'la trafiğe girmek herkese göre değil, ama Mercedes-Benz tarafından yapılan arabanın tıpkı NASCAR yarış arabaları kadar sağlam olduğu garanti ediliyor.

Vitrin-Teşhir
Bergdorf Goodman

Bergdorf Goodman'in yaratıcı tasarım ekibinin elinden çıkan vitrinler her zaman çok çarpıcı oluyor. Bu vitrinde uyumsuz gibi görünen ama yan yana gelince anlam kazanan eşyalar ve biraz da ürkütücü yüz ifadeleri olan mankenler kullanılmış.

Dükkân
Lane Crawford

Pekin'de alışveriş yapılacak yerlerin sayısı gittikçe artıyor. Çinliler bu yüzden Lane Crawford'un başkanı Jennifer Woo'ya minnettar olmalı, ne de olsa kendisi 7 bin 500 metrekarelik bir Lane Crawford mağazası açtı. Aralarında Prada, Stella McCartney gibi en havalı markaların ürünlerinin satıldığı dükkân 40 milyon YTL'den fazlaya mal oldu. Lane Crawford mağazaları Çin'deki büyük şehirlerde önümüzdeki beş yıl boyunca hızla yayılacak.

Otel
Manned Cloud

Seyahat deneyimini zirveye, neredeyse bulutların üstüne çıkaran bir tasarım bu. Fransız mucit Jean-Marie Massaud, İnsanlı Bulut (Manned Cloud) isimli deneysel bir balon yaratmış. Burası 40 kişiyi ve 15 çalışanı ağırlayacak biçimde tasarlanmış. Massaud'nun amacı ise hiç iz bırakmadan dünyayı keşfetmek, doğaya, toprağa hiçbir şekilde zarar vermeden egzotik mekânları gezmek.

Yeni Girişim
Giyilemeyecek kadar değerli

Mücevher yapımında mercan çok kullanılan bir malzeme oldu. Ancak mercanın bir taş değil, balıklara yiyecek ve barınak sağlayan bir hayvan olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Too precious to wear ("Giyilemeyecek kadar değerli") isimli bu organizasyon, Tiffany & Co. ve SeaWeb gibi şirketlerin ortak girişimi.

Çok Yönlü Tasarımcılar
Leanne Shapton

Kanada doğumlu Shapton, kitap kapağı tasarımcılığı yapıyor, yazıyor, illüstrasyonlar hazırlıyor. 2006 yılında yazdığı hikâyelerden oluşan Was She Pretty? kitabı yayımlandı. Sanat yönetmenliği de yapan Shapton, aynı zamanda ressam ve fotoğraf kitapları basan J&L Books yayınevinin de editörü.
Haberin fotoğrafları