kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eldem'in gençliğinden günlük notları:

03.05.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Eldem'in gençliğinden günlük notları:
Paris, Londra, Münih, Berlin: 1928-1930
1928 - Avrupa'da Günü ve Geleceği Planlamak: "1929-1932: Bu üç yıl hayatının en güzel yılları olacak. Dönüşte sekiz yıl boyunca hapis yatacaksın, bu zamandan vahşice yararlanmaya bak. Üç yıl boyunca çalışmak zorunda da değilsin. Eğer bu aralıkta boş yere fazla ciddi bir hayat sürersen, duyabileceğin sonsuz pişmanlığı sakın unutma, hayatının geri kalan kısmında zaten mecburen ciddi olacaksın. Gençliğinin epey bir bölümüne yazık ettin bile, kolej yıllarının nasıl harcanıp gittiğini düşün. Tadını çıkar. Sportif, genç ve âşık ol."

22 Aralık 1928 - Paris'te Anadolu Düşleri: "Bir gün onu bulacağım. Güzel olacak. Ama bacakları kısa olacak dizlere kadar, yukarı kalkmış kolları da kırık, Asya güneşinde yanmış kıvrımlı vücudunu açıkta bırakacak. Sıcacık bir siyaha boyanmış saçlarında incecik dalgalar var. Onu terasa yerleştireceğim, sundurmanın önünden denizde yüzen adalara bakacak. Onun çevresine evimi yapacağım, evim ondan bile çıplak olacak."

Paris, 29 Ocak 1929 - Aşk ve Nefret: Türk Evleri: "Türk evleri koleksiyonumu neredeyse bitirdim, zaten canıma da yetti artık. Geçirdiğim zamana yazık... Rengi bir kenara bırakıp hatlara ve hacimlere çalışacağım. Zaten yapmacık perspektifler yapmaktan bıktım artık. Aslında bütün bunlar beni bunaltacağına iyi bile geliyor, çünkü dürüst bir karakterim olduğunu, tüm karmaşa ve yalanlardan iğrendiğimi gösteriyor."

1930 - Çağdaş Bir Cami: "Hemen hepsi merkezi planlı, ancak betonarmeden yapılmış ve kubbeli olmakla birlikte modernist morfolojiye de uzak durmayan bir ibadet yapısına ait eskizler... Sonunda birisine karar verip ayrıntılı çizecektir de..."