kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Savaş başladı'

Lübnan iç savaştan bu yana en gergin günlerini yaşıyor. Hizbullah taraftarları ve Sünni gruplar arasında yaşanan çatışmalarda 11 kişi öldü. Hizbullah başkent Lübnan'ın batısını ele geçirdi.....
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah taraftarları ve hükümet yanlısı Sünni gruplar arasında yaşanan çatışmalar dördüncü gününe girdi. Yetkililer çatışmalarda 11 kişinin öldüğünü 20'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Olaylar hükümetin Hizbullah'a ait telefon iletişim ağının "gayri meşru" olduğunu söylemesiyle patlak verdi. Bu açıklamayı protesto eden Hizbullah taraftarları günlerce sokaklarda protestolar düzenledi. Perşembe akşamı da Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah uydu bağlantısıyla halka seslendi ve "Bu açık bir savaş ilanıdır. Savaş başlamıştır. Kendimizi koruma hakkına sahibiz" diye konuştu.

'DARBE HAZIRLIĞINDALAR'
Bu açıklamanın ardından Beyrut'un batısında Şii Hizbullah yandaşları ve Sünni egemenliğindeki hükümeti destekleyen Sünni gruplar arasında çatışmalar başladı. Yabancı basına konuşan Lübnanlı yetkililer, ülkenin batısının Hizbullah'ın kontrolüne geçtiğini belirtti. Telekomünikasyon Bakanı Marvan Hamade de Hizbullah'ın darbe hazırlığında olduğunu söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den Lübnan'ın yeni tür bir gerici rejime sürüklenmemesi için İran ve Suriye'ye gerçek bir baskı uygulamasını istedi.

TELEVİZYONLAR HEDEFTE
Dün akşam saatlerinde Hizbullah taraftarları iktidar yanlısı bir televizyon kanalını ateşe verdi. Muhalefet lideri Said Hariri'ye ait "Future News" isimli televizyon kanalını basan Hizbullah yetkilileri kanalın yayınına son verdi. Hariri'ye ait "El Müstakbel" isimli gazetenin büroları ve ana binası Hizbullah taraftarlarının kontrolüne geçti. Hariri ve Dürzi lider Velid Canbolad'ın, askerlerin koruması altında olduğu açıklandı. Hizbullah taraftarları bazı bakan ve milletvekillerinin evlerini ele geçirdi. İsrail olaylardan İran'ı sorumlu tutarken, İran da yaşananların ardında İsrail ve Amerika'nın olduğunu iddia etti.