kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doğuma yaklaşırken

İlknur Akman
Son haftalarınıza girmiş ve normal doğuma karar vermişseniz, heyecanlı olmanız çok normal. Sancıları tanımak ve doğumun nasıl başladığıyla ilgili bilgi sahibi olmak içinizi biraz rahatlatabilir..
Bilimadamları hamileliğin sonlarına yaklaştıkça, kadınların, doğum öncesi ve doğum aşamasında yaşayacaklarına ilişkin endişeleri de giderek artıyor. Sordukları sorulara cevap vermek kolay değil çünkü doğum öncesi süreci kiminde günlerce sürüyor, kiminde bazı belirtiler hiç yaşanmıyor veya kimi bir saat içinde kolayca doğuruveriyor... Ama nelerle karşılaşabileceğimizi bilip her ihtimali göz önünde bulundurmak en doğrusu.

İLK SANCI ÖNCESİ
Hamileliğin sona erdiğini ve doğumun yaklaştığını gösteren birçok belirti var.
Angajman; yani bebeğin başının doğum kanalına girmesi, ilk kez anne olanlar için doğumun çok yakında gerçekleşeceğini gösteriyor. Hamileliğinizin son haftalarında sizinle ilgilenen uzmanlar, bebeğin konumuna ve başının pelvise ne kadar indiğine bakıyor. Angajman oluştuğunda karnınızdaki baskı azalacağı için, nefes alış verişinizin rahatladığını, hazımsızlık ve mide yanmanızın geçtiğini fark edeceksiniz. Ama bu sefer de baskıyı pelvisinizde hissedeceğiniz için idrara daha sık çıkmanız gerekebilir. Eğer bu ilk bebeğiniz değilse, bebeğin başı doğumdan tam önce veya doğum başladıktan sonra da angaje olabilir.
Braxton Hicks kasılmaları; genellikle acısız olmasına rağmen, bazı kadınlar bu kasılmalardan rahatsız olabiliyor. İlk hamileliğinizse ve kasılmalar şiddetliyse bunları gerçek doğum kasılmalarıyla karıştırabilirsiniz. Ancak Braxton Hicks adı verilen bu kasılmalar genelde düzensiz ve saatte yaklaşık iki kere olup hemen geçiyor. Oysa gerçek doğum ağrıları yavaş başlayıp sonra şiddetini arttırıp sıklaşıyor.
Serviks; rahim ağzında hamilelik süresince rahmin enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlayan bir mukus tıkacı bulunuyor. Serviks yumuşamaya, kısalmaya ve genişlemeye başladıkça bu tıkaç yerinden oynamaya başlıyor ve sonunda 'nişan gelmesi' tabiriyle vücuttan atılıyor. Mukus tıkacı rahim ağzınıza kılcal damarlarla bağlı olduğundan hafif kanlı olabiliyor. Nişan gelmesi çoğunlukla doğumun yakın olduğunu gösterir ama nişan gelmesine rağmen hamileliğiniz birkaç gün daha sürebilir. Yine de, bu tıkacın atılması, serviksin değiştiğini ve hamileliğin sona yaklaştığının en önemli işareti!
Vajinal akıntınız; suluysa veya açık renk bir sıvı akıyorsa, suyunuz gelmiş (zarların yırtılması) veya sadece bir miktar idrar kaçırmışsınız demektir. Hangisinin olduğunu anlamak önemli. Bu yüzden bir ped kullanarak akan sıvıyı doktorunuza göstermeniz en doğrusu.