kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Selülite günde bir dakikalık soğuk ve sıcak su banyosu

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
30.04.2008
Prof. Dr. Neslihan Şendur, GÜNAYDIN okurlarının selülitle ilgili sorularını yanıtladı. Selülitle savaşmak için 'bir dakikalık şok su banyoları'nı öneren Prof. Dr. Şendur, pahalı selülit kremleri yerine de bebe yağını tavsiye ediyor..
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermotoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Şendur, GÜNAYDIN okurlarının selülitle ilgili sorularını yanıtladı:

* Yaz-kış, ayda bir, hamama gidip masaj yaptırırım. Selülitim yok. Sizce bu durum masaj yaptırmamdan mı, yoksa tenimin koyu renk olmasından mı kaynaklanıyor?
Selülitin ten rengiyle bir ilgisi yoktur. Ama masajın kesinlikle faydası olduğunu böylece görmüş oluyoruz. Sıcak-soğuk su masajını da öneriyoruz. Bir dakika sıcak su, bir dakika soğuk su ile vücudunuza masaj yapabilirsiniz. Bu; kan dolaşımını hızlandırır ve 'damar jimnastiği' diye nitelendirilir. Sadece soğuk suyun tek başına uzun süre kullanılması uygun değildir. Vücudun dayanabileceği ısıları tercih etmek lazım. Su; kasılmaya ya da haşlanmaya neden olmamalı. Tek başına sıcak su da yararlı değildir; damarlarda genişlemeye neden olur. Suda masaj yapmak ve yüzmek aynı etkiyi yapar.

GERİYE DÖNÜŞÜ YOKTUR
* Geçen yaz çok az selülitim vardı; bacağımı sıkınca ortaya çıkıyordu. Bu yıl bacağımda çok selülit var. Bir düşük yaptım ve o sırada hormon ilacı kullandım. Nedeni bu olabilir mi? Ne yapmalıyım?
Kilo farklılığınız olduysa, selülitleriniz ona bağlı olarak ortaya çıkmış olabilir. Hormonun cinsine bağlı olarak da, ilaç selülit yapabilir. Selülit bir hastalık değildir. Bu nedenle, verilen ilaçlara bağlı olarak oluşmuşsa bile, geriye dönüşü tamamen mümkün olmaz.

* Loğusayım. Hamilelik döneminde vücudumda inanamayacağınız kadar çatlak ve selülit oluştu. Doğum kilolarımdan kurtulunca, bunların hepsi gider mi?
Doğum çatlaklarına 'ftiria' adını veriyoruz. Onlar geriye dönmezler. Sadece biraz renkleri soluklaşır. Doğumdan sonra onları, soluk çizgiler halinde göreceksiniz. O mor geniş çizgiler, soluk çizgiler halini alacak ama geriye dönüşü olmayacak. Hamile kalındığı öğrenildikten sonra sürekli derinin esnekliğinin sağlanması gerekir. Deri esnekliği sağlanabilirse, bu tür çatlakların oluşması engellenebilir. Selülitler daha oluşmadan, baştan önlem almak gerekiyor. Doğum kilolarını verdikten sonra selülitler biraz azalabilir ama tamamen kaybolmaları söz konusu değildir.

HAREKET ŞART!
* 35 yaşındayım ve çok yoğun çalışıyorum. Bacağımda dururken selülitler görünüyor. Selülitten kurtulmak için egzersiz yapmaya vakit ayıramıyorum. Krem çözüm olabilir mi?
Masajı kolaylaştıracak kremler kullanılabilir. Kremden daha çok, masajın ve hareketin etkisi var. Oturduğunuz yerden de bazı hareketler yapabilirsiniz. Bir spor merkezine giderek bacak hareketinizi sağlayacak egzersizleri öğrenip, bunları masa başında rahatlıkla yapabilirsiniz.

* 23 yaşındayım. Ergenlik dönemimde çok kiloluydum. Daha sonra tam 20 kilo verdim ama vücudumda selülitler oluştu. Artık ne kadar zayıflasam da, bu selülitlerden kurtulamıyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Egzersiz ve bol su, görünümünüzü biraz toparlayacaktır. Kaslar sıklaştıkça ve kan dolaşımı arttıkça selülitler bir parça toparlanabilir. Bir de sabırlı olmak lazım, hemen mucize beklenmiyor. Bu tür sorunların geriye dönüşü ve kabul edilebilir görünümü zaman içinde olur.

* Kızım 12 yaşında. Benim kilo sorunum olmadığı halde, vücudumda önleyemediğim selülitlerim var. Kızımın da ileride böyle bir sorun yaşamaması için şimdiden neler yapmam gerekir?
Yapılabilecek hiçbir şey yok. Önceden olabilecekleri kestiremeyiz. Eğer bu yaşta gölgede selülitle ilgili bir şekil bozukluğu varsa, doktora başvurmanız lazım. Kızınızda hormonal sorunlar olabilir. Erken yaşta görülen selülit sorunları için bir endokrin doktoru ile görüşülmesi yararlı olabilir.

* Selülitle mücadelede termaj tekniği öneriliyor. Bu işlemi bu yaz yaptırsam ne kadar süre etkili olur? Yaz sonuna kadar etkisi dayanır mı? Sonra tekrar yaptırmam gerekir mi? Termaj, selüliti tamamen ortadan kaldıracak bir yöntem mi? Yoksa başka bir yöntem var mı?
Kişiyi, selülitten tamamen kurtaracak bir yöntem yok. Radyo frekansı da dolaşımı hızlandırması bakımından bir miktar yardımcı oluyor. Bu yöntem kullanılabilir ama selülitleri tamamen geçirmesi beklenemez. Sorunlu bölgelerinizi her zaman kontrol altında tutmak için klasik selülit yöntemlerine başvurmanız gerekir.

KIYASLAMA YAPMAYIN

* 52 yaşındaki annemde neredeyse hiç selülit yok. Bense 25 yaşındayım ve selülitlerim yüzünden bu yaz nasıl denize gireceğimi bilemiyorum. Annemle aynı şeyleri yiyip içiyoruz ve ben daha hareketliyim. Sizce neden bende selülit var?
Metobolizma ve kan dolaşım hızlarınız farklı olabilir. Bu kişi anneniz bile olsa, kendinizi birebir bir başkasıyla mukayese etmeyin. Anneniz hiç kahve ya da asitli içecek içmiyorsa ve siz içiyorsanız, bu bile başlı başına sizdeki selülitlerin nedeni olabilir. Siz kıyaslamak yerine, önleminizi alın bence.
Haberin fotoğrafları