kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın

'SABAH-atv için verilen kredi teamüllere uygun'

Halkbank, SABAH-atv için Turkuvaz AŞ'ye açtığı 375 milyon dolarlık kredinin yasa ve bankacılık teamüllerine uygun verildiğini açıkladı. Banka "Kredi ticari değerlendirmeye göre verildi" dedi..
Halkbank; SABAH-atv Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) satın alımında Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık AŞ'ye kullandırılan 375 milyon dolar tutarındaki proje kredisinin, 'kanunlara, kurallara ve bankacılık teamüllerine' uygun olduğunu bildirdi. Halkbank Genel Müdürlüğü'nden, yapılan yazılı açıklamada, söz konusu kredinin, medyada yer alan bazı haberlerde iddia edildiği gibi 'telkin ya da yönlendirmelerle' değil, aksine tamamen ticari ve ekonomik değerlendirmeler sonucu verildiği vurgulandı. Kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin 4603 sayılı kanun gereği, çağdaş bankacılığın ve uluslararası rekabetin gereklerine göre çalışmak zorunda olan Halkbank'ın, gerek ana sözleşmesinde gerekse diğer yasal mevzuatta kredinin açılışına ilişkin bir kısıtlamanın söz konusu olmadığı ifade edilen açıklamada, kredinin, Bankacılık Kanunu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetmelikleri hükümlerine de tamamen uygun olduğu belirtildi.

'İŞLEM, PROJE FİNANSMANIDIR'
Proje finansmanının özünde, yatırımcı şirketin koyacağı öz kaynağın yanı sıra 'proje finansmanına konu varlıkların tamamının teminata alınması ve bu varlıkların yaratacağı gelirlerle, belirlenmiş vadede kredinin geri ödenmesinin' yattığına işaret edilen açıklamada, bu nedenle söz konusu işlemin bir 'proje finansmanı' olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, söz konusu kredinin değişken faiz yapısı ve getirisi düşünüldüğünde, bankanın faiz riskini dengeleyici yönde etkide bulunduğu, bu nedenle kredinin son derece güçlü bir sermaye yapısı olan bankanın sermaye yeterlilik rasyosu üzerindeki etkilerinin oldukça sınırlı kaldığı belirtildi. Halkbank'ın, Türkiye'nin ileri gelen gruplarına açtığı daha büyük kredi limitleri olduğuna işaret edilen açıklamada, bu büyük kredilerin içerisinde de, benzer satın alma işlemlerine konu edilmiş proje finansmanlarının bulunduğu hatırlatıldı.