kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Utanç atlası

GÜNGÖR KARAKUŞ
9 uzman, 5 yıl çalışıp işkencenin kitabını yazdı. Kitaba göre 12 Eylül'den beri 1 milyon kişi işkenceden geçti..
Türkiye İnsan Hakları Vakfı, 9 profesör ve doktorun çalışmasıyla 226 sayfalık işkence kitabı hazırladı. Beş yıl süren çalışmada, tedavi merkezlerine başvuran 10 binden fazla işkence mağdurunun 6 bin fotoğraf ve x-ray'i tarandı.

ÇİZİMLER VE FOTOĞRAFLARLA
Türkiye'de 12 Eylül 1980'den bu yana geçen 28 yılda bir milyon kişinin işkenceye maruz kaldığı kitapta yer aldı. Kitaba göre kaba dayak her dönem en çok uygulanan yöntem. "İşkence Atlası" adlı kitapta işkence öyküleri ile yöntemleri, çizimler ve fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor.

DÜNYADA İLK ÖRNEK
TİHV Başkanı Yavuz Önen "Bu boyutta tıbbi bir işkence atlası dünyada ilktir" dedi. Adli tıp ve hukuk alanlarında ders olarak okutulacak nitelikte olan kitabın adli tıp uzmanlarına ve işkence davalarını izleyen avukatlara yardımcı olması hedefleniyor.

Askı, elektrik falaka, tecavüz
İşkence Atlası'nda anlatılan işkence yöntemleri şöyle: Kaba dayak, falaka, askı, elektrik şoku, boğma, tecavüz ve cinsel işkence, hayvanların işkence amaçlı kullanımı, basınçlı soğuk su, buza yatırma, havasız bırakma, kimyasal maddelere maruz bırakma...