kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ergenekon belgeleri ilk onda bulundu

KAMUOYU Ergenekon soruşturmalarının merkezindeki Tuncay Güney adını ilk kez, 2001'de bir polis baskını ile duydu. Başında Adil Serdar Saçan'ın bulunduğu Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Umut Bağbek ve Süleyman Gürleyen isimli şahısların "Tuncay Güney kendisini JİTEM elemanı olarak tanıtıp bizi dolandırdı" şikâyeti üzerine, Güney'in Taksim'deki bürosunu bastı.

ÖRGÜTLENME ŞEMASI
Baskında, çok sayıda evrak, kimlik, ayrıca bilgisayarında da, "Ergenekon" denilen yapıya dair somut bilgiler bulundu. 24 sayfadan oluşan, "Analiz, Yeniden Yapılanma, Yönetim ve Geliştirme Projesi" başlığı taşıyan belgenin üzerinde, "İstanbul, 29 Ekim 1999" yazısı vardı. Emekli Tuğgeneral Küçük'ün pozisyonundan, Sami Hoştan'ın yapıdaki yerine kadar bilgiler de, bu dokümanın içindeydi. Güney ile birlikte gözaltına alınan Adem Taşdemir, Gükhan Kasap ve Ümit Oğuztan hakkında "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Bir süre sonra dosya kapandı.

BELGELER DEPODA
Ancak Güney'in adı 3 yıl sonra, bir polis baskınıyla yeniden gündeme geldi. 2004'te "Bomba imal ediliyor" ihbarıyla İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir depoya baskın düzenleyen polis, sahte pasaportların yanı sıra çok sayıda gizli belge, içerisinde polis operasyonlarına ait görüntülerin bulunduğu bilgisayar diskleri ele geçirdi. Kısa süre sonra deponun, polislikten ihraç edilen eski Organize Suçlar Mücadele Şubesi Müdürü Adil Serdar Saçan'a ait olduğu belirlendi. Depoda Tuncay Güney'in 2001'deki polis sorgusuna ait üç saatlik kamera kaydı ile Taksim'deki bürosundan çıkan Ergenekon yapılanmasına ilişkin belgeler de vardı. 2001'de Güney ile yapılan görüşmenin kameraya kaydedildiği, ancak söylediklerinin yazılı ifadesine geçirilmediği anlaşıldı.