kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Heykeltıraş kızdı "Ereğli'nin adı bile Herkül'den"

Bedia Ceylan GÜZELCE
Herkül heykelini yapan Prof. Özşen, yerinden kaldırılan eseri için "Yasaya göre sanatçının eserine dokunulamaz" dedi..
Zonguldak Ereğli'de, kendisine ait Herkül heykelinin kaldırılmasına "Ereğli'nin adı bile Herkül'den geliyor" diye tepki gösteren heykeltıraş Prof. Dr. Ferit Özşen, 'Telif Hakkı Yasası'na göre, sanatçısının bilgisi olmadan, bir eserin yerinin ve isminin değiştirilemeyeceği ya da imha edilemeyeceğini öne sürdü.

'BANA HABER VERİLMEDİ'
Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ferit Özşen kendisine ait Herkül heykelinin kaldırılmasıyla ilgili olarak SABAH'a konuştu. Heykelinin, Ereğli'nin tarihini ve kültürünü yansıtmadığı için kaldırıldığı yönündeki iddialara karşı çıkan Özşen "Heykel şehre adını veren Herkül'e (Herakles) aittir" dedi. Heykelinin kaldırıldığını bir arkadaşından duyduğunu belirten Özşen şöyle konuştu: "Öncelikle, bu konu hakkında beni bilgilendirmemelerine şaşırdım. İkincisi, Ereğli'nin ismi bile gerçekten de antik çağ kahramanı Herkül'den geliyor. Kahramanlığından ötürü burası Heraklia yani Herakles'in (Herkül) şehri olarak anılır ve zamanla Ereğli halini almıştır."

'YERİNDE İSTİYORUM'
2.5 metrelik heykeli 2006'da Ereğli Belediye Başkanı Halis Posbıyık'ın talebi üzerine yaptığını kaydeden Özşen, şu bilgileri verdi: "Ben heykelimi yerinde istiyorum. Bu bizim kültürümüzün bir parçası, bu topraklarda yaşamış insanların anlattığı, yazılı tarihte de geçen bir efsanenin gerçeklik kazanmış halidir."