kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kıyamet kopartan bildiri

ANKARA
AKPM bildirisinde Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'ye karşı açılan davayı incelemeye başlamasından "endişe duyulduğu" belirtildi ve mahkemeye AİHM'nin önceki kararlarını dikkate alması çağrısı yapıldı..
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) AK Parti'ye karşı açılan kapatma davasını kınayan ve Türkiye'ye siyasi partilere özgürlük çağrısında bulunan bildiri Başkanlık bürosunda yapılan toplantının ardından dün yayınlandı. AKPM'de Türkiye'yi temsil eden Türk heyeti içerisinde büyük tartışma yaratan ve iktidar ile muhalefet milletvekillerini karşı karşıya getiren bildiride, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'ye karşı açılan davayı incelemeye başlamasından "endişe duyulduğu" belirtildi. Bildiride, Türkiye'ye parti kapatmayı zorlaştıracak anayasal reformlar yapılması çağrısında bulunulurken hem bağımsız yargı hem de siyasi özgürlüğün önemi vurgulandı.

MAHKEMEYE ÇAĞRI
AKPM'nde temsil edilen 5 siyasi parti grup liderinden 4'ünün imzası ile meclis başkan yardımcıları, ülke delegasyon başkanları ve komisyon başkanlarından oluşan 21 parlamenterin imzasıyla açıklanan bildiride yargı bağımsızlığına saygı ilkesinin önemi "Çoğulcu demokrasinin çalışması için örgütlenme ve ifade özgürlüğü de önem taşımaktadır" sözleriyle vurgulanarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkıyla ilgili maddelerine dikkat çekildi. "Türk yargısının, parti kapatma ve siyasi yasak konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği örnek kararları dikkate alması çağrısı" yapılan bildiride, AİHM'nin daha önce Türkiye'de parti kapatma davalarına ilişkin aleyhte kararlarına da atıfta bulunuldu. Türkiye'de 1995, 2001 ve 2003 yıllarında parti kapatılmasını zorlaştıran anayasal değişikliklere rağmen, kapatma davalarının sürdüğü ve bunun da bu konuda daha fazla reform yapılması ihtiyacını ortaya koyduğu ifade edilen bildirinin sonunda, "Türkiye'ye demokratik reformlara devam etmesi çağrısı" yapıldı.

İMZA ATANLAR NE DEDİ?
AKPM Türk heyeti başkanı AK Parti'li Mevlüt Çavuşoğlu, bildiriye imza atan Demokrat, Sosyalist, Liberal ve Birleşik Sol grup başkanlarının yanı sıra meclis başkan yardımcıları, ülke delegasyon başkanları ve komisyon başkanlarının da yer aldığı 21 kişinin ülkelerini temsil ettiklerini belirtti. Liberal Grup Başkanı Matyas Oersi, kamuoyundaki "gammazlama" tartışmalarıyla ilgili olarak "Kimin talep ettiği fark etmez. Önemli olan bu bildirinin ne söylediğidir. Demokrasi açısından bir partiye kapatma davası açılması kabul edilemez" dedi. Birleşik Sol Grup Başkanı Renvan der Linden de, "Bildiri oldukça net ve ben bu bildirinin dışında konuşmak istemiyorum. Türkiye'deki iç meselelere müdahale girmek istemiyorum" ifadesini kullandı.