kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çocuklar küçükken kardeş istemese de ileriki yaşlarda "Niye benim kardeşim yok!" diye anne babasına tepki gösterir.

-Bir kardeşin olacak çocuğum
-Skandal!

İlknur Akman
29.03.2008
Kardeş haberini vermek, anne baba için en zorlu süreçlerden biri. Özellikle de çocuğu bu konuya tepkiliyse... Ama her ne kadar istemiyor gibi görünse de durumu uygun bir dille anlatmak her şeyi çözecek, hatta çocuğunuz bu gerçekten hoşlanacak bile..
İLİŞKİLİ HABERLER
-Bir kardeşin olacak çocuğum -Skandal!
İşte en hassas konulardan biri. Başka çocuğunuz veya çocuklarınız varsa, onlara kardeş haberini vermek. Bunun zamanlaması büyük ölçüde çocuğunuzun yaşına bağlı tabii. Örneğin iki yaşında olan bir çocuk, vücudunuzun şeklinin değiştiğini ve özellikle de içinizde bir bebek büyüdüğünü fark edemez. Ama yaşça büyük çocuklar değişen görüntünüzü hemen fark ederler, bu yüzden bu haberi kazara başkalarından duymadan önce sizin söylemeniz en doğrusu. Hamileyseniz ve eğer çocuğunuza hâlâ bir kardeşi olacağını söylemediyseniz, neden söylemediğinizi bir düşünün. Aileye yeni bir kardeş gelecek diye, çocuklarınızın size olan sevgi ve ilgisinin azalacağını düşünüyor olabilir misiniz? Bu yüzden çocuklarınıza onların her birini koşulsuz ve eşit derecede sevdiğiniz gerçeğini sık sık hatırlatmanız çok önemli. Küçük çocuklar konusunda unutmamanız gereken bir diğer nokta da, küçük çocukların zaman kavramını iyi bilememesi. Çocuklar verilen çoğu bilgiyi hemen alırlar ama genellikle bu bilgiyi istedikleri zaman, çoğunlukla ileri bir tarihte, düşünüp sindirirler. Yani gelecek kardeşleri konusunda hassas bir konuşma yapmaya çalışırken, çocukların konu ile ilgilenmedikleri ve lafın ortasında "Bir kurabiye alabilir miyim?" gibi soruları karşısında endişelenmeyin. Aynı şekilde ertesi gün veya hafta size gelip aniden bebek hakkında sorular sorarlarsa da şaşırmayın. Psikolog Dr. Işın Akı, konuyla ilgili anne babalara şunları öneriyor:

*
Anne-baba bebeğin geleceğini diğer aile üyelerine ne zaman söylerse, diğer çocuk ya da çocuklarına da o zaman söylemeli. Çocuk bu haberi başkasına söylenirken veya başkasından duymamalı.

* Eve gelecek kardeşin geleceği zaman ve evde olabilecek değişiklikler konusunda ona bilgi verilmeli. 'Odayı birlikte hazırlarız, kardeşine beraber isim bulalım' gibi cümleler kullanmak en doğrusu.

* Kardeş gelecek diye çocuğu apar topar anaokuluna göndermeyin. Anne baba ile aynı odada yatıyorsa, doğum öncesinde kendi odasına alıştırmak gerekir. Çocuğa 'Kardeşin gelince sen yerinde yatarsın artık' mesajı asla verilmemeli.

* 'Kardeşin gelse de biz seni daha çok seveceğiz' gibi cümleler kurulmamalı. Çocukların kafasında birinin diğerine tercih edildiği izlenimi asla oluşmamalı.

* Doğduktan sonra kardeşiyle birlikte yapabileceği şeyler; oyun oynamak, çizgi film seyretmek gibi sık sık vurgulanmalı. Onunla paylaşacağı şeyleri bilmek çocukların hoşuna gider.