kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Emre Kunt'un küçük askerleri sanki canlanıp yürüyecekmiş gibi görünüyor.

Bu ofiste müze var

TURGAY NOYAN
TURGAY NOYAN
05.04.2008
Farklı inşaat tasarımlarının yanı sıra şık ve fonksiyonel tekneler de yapan Emre Kunt, tam 35 yıldır el emeği göz nuruyla yaptığı gemi ve askeri araç maketlerini şimdi Bodrum'daki şirket binasının üst katında sergiliyor..
Doğrusunu isterseniz röportaja giderken deniz antikaları ve birtakım gemi modellerinin bulunduğu bir koleksiyonu göreceğimi sanıyordum. Ancak kapıdan içeriye girdiğim an kendimi şaşırtıcı zenginlikte ve çok farklı bir müzede buldum. Emre Kunt'un Bodrum Konacık'taki şirket merkezinin üst katını tamamen kaplayan sergi, dört bölümden oluşuyordu. Yanında yeni üretimler ve tamirat için ayrılmış ufak bir atölyesi vardı. Büyük bir bölümü özel camekânlarda sergilenen eserlerin tamamı el yapımı ve yine büyük bölümü bizzat Emre Kunt'un kendi elleriyle yaptığı parçalardan oluşuyor. Müze, dört ayrı bölüme ayrılmış, 'Gemi modelleri', 'Askeri araçlar ve uçaklar', 'Figürler ve diaroma' ve 'Deniz antikaları'. Sergilenen gemi modellerinin pek çoğu katıldıkları uluslararası yarışmalarda madalyalar ve ödüller kazanmış. Askeri araçlar ve uçakların bir kısmı, hazır kitlerin bir araya getirilmesi ile yapılmış ama büyük bir bölümü sıfırdan elle üretilerek meydana getirilmiş. Küçük savaş gemileri ise gerçekten de görülmeye değer. Müzenin en ilginç kısmı ise hiç şüphesiz 'figürler ve diaroma' diye adlandırılan canlandırmaların yer aldığı bölüm.

HİTLER'İN ZIRHLILARI
Bu bölümde tarihin her dönümüne ait 3 binin üzerinde figür yer alıyor. Aralarında Hitler'in karargâhından çıkışından, bir kızılderili kabilesine, Osmanlı Padişahı'nın divan toplantısından bir Hıristiyan ayinine, eski zaman tersanesine kadar pek çok tablo yer alıyor. Hitler için yapılmış zırhlı Mercedes otomobilleri, zırhlı trenleri, trenle taşınan cehennem toplarını da orijinalini görüyormuş gibi izliyorsunuz. Parmak boyundaki insan figürleri arasında Türk tarihi ile ilgili pek çok değişik tip yer alıyor. Tek tek ve en ufak detay atlanmadan ciddi anlamda belgesel niteliği kazandırılmış tiplerin arasında Osmanlı denizcilerinden, subaylara, mehterandan vezirlere kadar pek çok figür yer alıyor. Hepsinin giysileri, giysilerindeki aksesuarlar en ufak inceliklere kadar çalışılmış... Sanki bir anda büyüyüp hareket edeceklermiş gibi capcanlı duruyorlar.

BİR YILDA TEK MAKET
Deniz antikaları ise pek çok farklı objeden meydana geliyor. Aralarında orijinal tekne çizimleri de yer alıyor. Bunların bir bölümü 'gemi modelleri' kısmında sergilenen teknelerin üretimi sırasında kullanılmış... Müzede yer alan çalışmaların hepsi tarihi kaynaklar araştırılarak, bulunabilen örnekler incelenerek ve titizlikle meydana getirilmiş. Gemi modelleri arasında bulunan ünlü Yavuz Zırhlısı'nın yapımının bir yıl sürmüş olması bu konudaki titizliğin ve sarf edilen zamanın en büyük göstergesi... Emre Kunt tam yerleştirmeyi ve envanter çalışmalarını henüz tamamlayamamış olmasına rağmen müzenin ziyaret edilebildiğini söylüyor. Yolunuz Bodrum'a düşerse mutlaka görmelisiniz. Tel: (252) 317 06 68
Haberin fotoğrafları