kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Polis 48 evrakı yok etti

Ferhat ÜNLÜ HABER MERKEZİ
Öldürülen Hrant Dink'in avukatları, polisin 48 belgeyi mahkemeye vermeyip imha ettiğini söyledi. Trabzon Valiliği ihbarları görmezden gelen polisler için soruşturma izni vermedi..
Hrant Dink cinayetinden bir gün sonra tetikçi O.S. ve ardından da Yasin Hayal ile Erhan Tuncel yakalandı ama cinayet tamamen aydınlatılamadı ve bu toz duman içinde herkes birbirini suçluyor. Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, Trabzon Emniyeti'nin savcılıktan bilgi-belge sakladığını söylüyor. Eski Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek, Yasin Hayal'in Hrant Dink'i öldürebileceği bilgisini içeren istihbari yazının gereğini yapmadığı için İstanbul Emniyeti'ni suçluyor. Eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay da selefi Ramazan Akyürek'i, "Elindeki bilgileri bizimle paylaşmadı" diye eleştiriyor. Trabzon Valiliği, polisler Ramazan Akyürek, Reşat Altay, Engin Dinç, Faruk Sarı, Ercan Demir, Özkan Mumcu, Muhittin Zenit ve Mehmet Ayhan hakkında soruşturma izni vermediği için, ihmalin boyutları aydınlatılamadı. Ama belgeler, polislerin gerekeni yapmadığını gösteriyor.

YASİN HAYAL'İN AĞABEYİ
Dink dosyasına giren telefon izleme belgelerinde ilginç bir ayrıntı var. Bu ayrıntı, İstanbul Emniyeti'ne yöneltilen suçlamaların yersiz olmadığını gösteriyor. Teknik takip kayıtları, Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal'in cinayet günü, yani 19 Ocak 2007'de İstanbul'da olduğunu gösteriyor. Osman Hayal, İstanbul'a olduğunu savcılığa verdiği ifadede kabul etmiş. Dink ailesinin avukatları, bu bilgiyi göz önüne alarak "Osman Hayal'in cinayette bir dahli olduğu şüphesi bizce kuvvetlidir" görüşünü ileri sürüyorlar. Avukatlar, cinayette ihmali olduğu gerekçesiyle Celalettin Cerrah hakkında da suç duyurusunda bulundular. Başsavcılık dosyayı Fatih Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. İddialara göre Cerrah hakkında soruşturma başlatıldı. Cerrah ise bu bilgiyi yalanlıyor. Avukat Çetin, tıpkı Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz gibi Emniyet yöneticilerinin de üzerlerine düşeni yapmadıklarına inanıyor. Avukatlar, Ali Öz'ün de aralarında olduğu jandarma görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulundular.