kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları nasıl çözülür?

Hamileyken ilk idrar yolları rahatsızlığımı yaşadım. O dönem bebeğime zarar vermemek için yeterli tedaviyi göremedim. Tedavinin üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen, sıkıntılarım sürüyor. Neredeyse 2 ayda bir hastalanıyorum. Ne yapmalıyım? Hatice U./Urfa

Sözlerime, "Yalnız olmadığınızı bilin" diyerek başlamak istiyorum. Dünyadaki kadınların yarısı, yaşamlarının bir döneminde idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor ve bazılarında hastalık aynı sizdeki gibi tekrarlıyor. İdrar yollarını alt ve üst diye ikiye ayırmakta fayda var. Üst idrar yolları; böbrekler ve onları idrar torbasına bağlayan kanallardan, alt kısım ise idrar torbası ve idrarın dışarıya atıldığı kanaldan oluşur. Alt idrar yolları enfeksiyonları daha sık görülmekle beraber, daha hafif seyretmektedir. Bu hastalığa en çok E.coli denilen mikrop sebep olur ve bulaşma yolu aşağıdan yukarı doğrudur. E.coli insan dışkısında bol miktarda bulunur ve dışkının idrar yollarının ağzına bulaşması ile enfeksiyonu başlatır. Sonra da yukarıya doğru tırmanır.

Temizlenirken dikkat!
'Nasıl oluyor da, dışkı idrar yolunun ağzına bulaşıyor?' diye sorulacak olursa, en başta gelen sebep yanlış tuvalet temizliğidir. Dışkılama sonrası temizlenirken, arkadan öne doğru yapılan temizlik E.coli'yi idrar yollarına taşır. Bu nedenle birinci önlem her ne kadar insana zor gelse de, önden arkaya doğru temizlenmektir. Bir de kadınların dışa açılan idrar yolunun erkeklere göre daha kısa olduğunu göz önüne alacak olursak, mikroplar kolaylıkla idrar kesesine ulaşır ve burada hastalığa sebep olur. Gelin, doğru tuvalet sonrası temizlikten başka tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için neler yapılabilir, bir göz atalım: Bol miktarda su için; bol miktarda idrara çıkın. Böylece idrar yolları ortaya çıkan akımla kendi kendine mekanik olarak temizlenecektir İdrarınızı tutmayın. Eğer ihtiyaç hissederseniz, hemen tuvalete gidin ve hepsini yapın. Böylece artık idrar kalamayacak ve burada mikrop üreyemeyecektir. Kabız olmamaya dikkat edin. Kabızlık idrar akışını bozarak enfeksiyona neden olur.

Pamuklu giyinin!
Cinsel ilişkiden önce ve sonra idrarınızı yapın. Eğer gerekiyorsa, ilişki sırasında su bazlı kayganlaştırıcılar kullanın. Hijyenik pedlerinizi sık sık değiştirin ve genital bölgenizi sabunla yıkamayın. Çünkü bu yararlı bakterileri yok edip zararlıların üremesine sebep olur. Aynı yerlere parfüm sıkmayın ve naylon yerine pamuklu çamaşırlar giyin Tedavi edilmemiş vajinal enfeksiyonlar ve akıntılar da tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının önemli sebepleri arasındadır. Etkin antibiyotik tedavisine rağmen düzelmeyen iltihaplarda, zeminde sessiz taş ya da anatomik bozukluk aramakta fayda vardır.

Taşlar da yol açar
Ağrı yapmadan idrar yollarında ya da böbreklerde yerleşen taşlar, denizdeki kayalar gibi mikropların kovuklarında güven içinde yaşamasına fırsat verirler. Bunlar yeni doğanlarda ve küçük çocuklarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlularının başlıca sebepleridir. Böbreklerde hasar yapmadan düzeltilmeleri gerekir. Tekrarlayan bir hastalığınız varsa, uygun ilaç tedavisi seçilmiyor olabilir. İdrar yollarındaki enfeksiyonu tetikleyen vajinit, erkeklerde ise prostatit gibi başka enfeksiyon ya da tahrişler bulunabilir. Yapılması gereken tekrarın sebebini bulmak, sonra da bütün gücümüzle üzerine yürümektir.

* * *
Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.